Close search

SpaceX poslal do vesmíru třpytivého dinosaura. Není to ale ani zdaleka ta nejpodivnější věc, která zamířila mezi hvězdy

NASA Zdroj: NASA

Elon Musk nepřestane nikdy překvapovat. I když se zdálo, že všechny síly soustředí na úspěch mise Crew Dragon, která měla bezpečně přepravit astronauty na ISS, ukazuje se, že to celé má o poznání víc rozměrů.

U sledování přímého přenosu startu vesmírné rakety Crew Dragon stačilo mrknout a už jste to prošvihli. Před kamerou prolétl třpytivý dinosaurus, kterého do prostoru mimovolně postrčil astronaut Robert L. Behnken.

Pozdrav ze Země

Podle astronautů jde o indikátor stavu beztíže, který dostali od svých synů, velkých fandů dinosaurů. Dovolili jim poslat na cestu jednu hračku a výsledkem je Tremor, nablýskaný apatosaurus.

Celá akce má ale možná ještě další rozměr. Na webu SpaceX se totiž stejná hračka na chvíli objevila pod názvem Demo 2 Dinosaur Plush Toy a stála 25 dolarů (625 korun).

Nebylo by to poprvé, co se Elon Musk vedle výroby automobilů Tesla a čehokoliv, co může letět do vesmíru, pustil i do jiných hraček. Má za sebou třeba plamenomety nebo surfová prkna. Dinosaurus ale rychle z nabídky zmizel a není jasné, jestli se vyprodal, nebo si to v SpaceX rozmysleli a stáhli ho z prodeje.

Vesmírný baseball

Astronauti mají možnost vzít si osobní věci, jejichž váha nepřesáhne 682 gramů a vejdou se do speciálního obalu, který má zhruba rozměry knížky (20,51 × 12,82 × 5,13 centimetrů). Jmenuje se to Personal Preference Kit (Sada osobních věcí) a jde o vysloveně osobní, intimní záležitost. Vedle toho je jim umožněno přibalit si do zavazadel třeba knížky, fotky nebo náboženské předměty.

Na ISS se ale octl třeba světelný meč ze Star Wars, který patřil přímo Marku Hamillovi, a po dvoutýdenní misi se vrátil filmové společnosti. Časté jsou kšiltovky nebo trika oblíbených týmů astronautů. V tomto směru má NASA lehce volná pravidla, důležité je, aby muži a ženy ve vesmíru lépe zvládli odloučení nejen od svých blízkých, ale také od rodné planety.

V roce 1985 se na ISS chystala Coca-Cola, která chtěla vyzkoušet, jestli bude mít vesmír vliv na chuť nápoje. Když se o tom doslechli v konkurenční Pepsi, rychle přispěchali s vlastní verzi speciálních plechovek. Pokus se ale nezdařil. Astronauti si stěžovali na nedostatečnou ochranu před nízkou gravitací a pak nemožnost vychlazení nápoje.

V roce 2008 zase Garrett Reisman přinesl na ISS celý balíček upomínkových předmětů svého oblíbeného baseballového týmu New York Yankees a vedle fotek tam měl i trochu hlíny ze stadionu. Šestnáctého dubna pak v přímém přenosu udělal symbolický první nadhoz z vesmíru a odstartoval zápas Yankees proti Boston Red Sox.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu