Close search

Sovětské ponorky u pobřeží Švédska? Dlouholetá záhada má hodně neobvyklé vysvětlení

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Švédské podezření, že do jejich vod tajně vplouvají sovětské ponorky, trvalo 15 let. Pak se ukázalo, že ve skutečnost je za tím někdo úplně jiný.

Před dvěma lety rozeslala švédská vláda všem občanům brannou příručku s návodem, co dělat v případě krize nebo válečného konfliktu. V neutrální zemi, která dodnes nevstoupila třeba do NATO a sama neválčila 200 let, šlo o neobvyklý krok. Mají k tomu důvod?

Podezřelé vody

V roce 1981 narazila sovětská ponorka na mělčinu pouhých 10 kilometrů od švédské námořní základny. Sovětští představitelé tvrdili, že je k tomu dohnala nouze, později to vysvětlovali navigačními chybami. Nicméně to Švédsku stačilo jako důkaz, že Sovětský svaz pronikal do jeho teritoria.

Ponorka se vrátila do mezinárodních vod, ale švédská armáda zůstala ve střehu, protože se domnívali, že nejde o náhodu. Rok na to se objevily jen stěží zachytitelné podvodní signály a zvuky, které sice pronásledovalo několik švédských ponorek, lodí a vrtulníků, ale pátrání po zdroji nikam nevedlo.

A tak tomu bylo v průběhu následujících víc jak deseti let. Pokaždé, když Švédové zachytili zvukový signál, prohledali moře, ale nenašli nic jiného než pár bublin na hladině. Země se obávala dalšího vniknutí sovětských ponorek, ale protože studená válka končila, jen zvuky ne, nebylo jasné, proč by Sovětský svaz, potažmo jeho následovník Rusko, nadále provokovalo tímto způsobem.

Válečné bubliny

Přivedli nás do velmi tajné místnosti pod námořní základnou Bergen ve Stockholmu," začíná své vystoupení na TEDx Talk Magnus Wahlberg, profesor z University of Southern Denmark, který byl v polovině devadesátých let povolán k vyřešení záhadných zvuků. Bylo to vůbec poprvé, co je slyšel nějaký civilista. Wahlberg si původně představoval, že zní jako ping, které je tak často slyšet ve filmech, když se na radaru objeví ponorka. „Nebylo to vůbec nic takového. Znělo to jako když někdo smaží slaninu. Jako malé vzduchové bubliny uvolňující se pod vodou.

Wahlberg poté přišel na kuriózní vysvětlení - tajemné zvuky pocházejí z hejn sledů, respektive bublinek vzduchu, které vypouští análním otvorem. Z tohoto pohledu patří sledě mezi nejhlučnější ryby vůbec, protože se tímto způsobem dorozumívají a dávají si signál třeba v případě nebezpečí. Pokud se do toho opře několik tisíc sledů, naplní vodu bublinami natolik, že zmatou a oslepí každého predátora, který je přišel lovit. Sledě se obvykle pohybují v ohromných hejnech o rozloze několika kilometrů čtverečních, co znamená spoustu bublinek. Dokonce tolik, že málem způsobily diplomatickou roztržku.

Wahlberg koupil v obchodě sledě a natočil, jaký zvuk vyluzují, když jim pod vodou stiskne plynový měchýř. Pak to pustil důstojníkům švédského námořnictva, kteří pochopili, že jde o ty samé zvuky, nad nimiž si lámou hlavy od začátku 80. let. Mezinárodní krize sice byla konečně zažehnána, ale představu, že někdo v uniformě strávil léta nad dešifrováním rybích prdů, vymazat nejde.

Zdroje: rbth.com, theguardian.com, medium.com, iflscience.com

Nejčtenější články