Close search

Smolař na Měsíci: Astronaut Harrison Schmitt zažil na misi Apollo 17 neobvyklé zdravotní potíže

Wikimedia Commons/NASA Goddard Space Flight Center from Greenbelt, MD, USA, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/NASA Goddard Space Flight Center from Greenbelt, MD, USA, Public domain

Harrison Schmitt byl poslední člověkem, který se procházel po povrchu Měsíce. A rovněž prvním, u něhož se objevila překvapivá alergie.

Podle některých odborníků NASA je lunární prach jednou z největších výzev, kterým čelí mise mířící na Měsíc.

Je totiž neuvěřitelně ostrý a sypký, což dohromady představuje mimořádně nebezpečnou kombinaci.

Oteklý muž ve skafandru

Astronaut a geolog Harrison Schmitt byl členem mise Apollo 17 a posledním člověkem, který se procházel po povrchu Měsíce, byť šéf výpravy Eugene Cernan nastoupil do lunárního modulu až po něm.

Schmitt je zajímavý také z jiného hlediska. Letos 85letý veterán NASA byl totiž první, u něhož se projevila alergie na měsíčný prach. Na povrchu našeho nejbližšího vesmírného tělesa přistál 11. prosince 1972 a hned po první procházce se ukázalo, o jak nebezpečnou věc jde. Prach se přichytával na oblecích, botách a nástrojích astronautů, kteří ho pak přenesli také do lunárního modulu. To nejhorší ale nastalo poté, co si Schmitt sundal helmu a zjistil, že začíná otékat.

Když jsem poprvé ucítil prach, měl jsem alergickou reakci. Vnitřek nosu mi otekl, bylo to slyšet také v mém hlase. Postupně ale všechno odeznělo a když jsem vdechl lunární prach počtvrté, už jsem si toho ani nevšiml," vzpomínal Schmitt pro list The Telegraph.

Další vesmírná komplikace

Harrison Schmitt a jeho alergická reakce na měsíční prach je varováním pro budoucí návštěvníky tohoto vesmírného tělesa. Bývalý astronaut říká, že by se mělo lépe pochopit, proč a jak na něj lidé reagují. Zejména když se NASA poprvé od 70. let chystá vrátit na Měsíc s lidskou posádkou.

Alergie na měsíční prach se řadí k vesmírným komplikacím, jako je řídnutí kostí nebo ochabování svalstva ve stavu beztíže. S tím ale astronauti obvykle počítají a jsou na to připravováni už na Zemi. Na lunární prach, respektive alergii na něj, se zatím astronauti nechystají. A to je o několik dekád čeká možná ještě horší rudý prach Marsu.

Na procházku Harrisona Schmitta po Měsíci se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: telegraph.co.uk, newsweek.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu