Close search

Skutečný příběh komedie Nedotknutelní, nejúspěšnějšího francouzského filmu historie. Ochrnutý milionář dnes žije v Maroku

Česká televize Zdroj: Česká televize

Francouzský snímek Nedotknutelní z roku 2011 utržil po celém světě přes 444 milionů dolarů a získal Českého lva v kategorii Nejlepší zahraniční film. Dnes večer ho odvysílá ČT 2.

Nemohli být víc odlišní. Jeden patří do nejvyšších kruhů, je doma v na míru šitých oblecích a lepší společnosti. Druhý má záznam v trestním rejstříku, problémy se na něj lepí a oblečením připomíná drogového dealera.

Ten první je po nehodě na paraglidingu ochrnutým kvadruplegikem, který od krku dolů nic neovládá, a život rezignovaně přenechává ostatním. Ten druhý je jeho pravý opak i v tomto směru.

Nedotknutelní ožívají

Milionář Philippe (François Cluzet), hledá někoho, kdo by o něj pečoval. Driss (Omar Sy) nemá zkušenosti a moc o takový druh práce nestojí, ale nakonec je přijat. Brzo se ukáže, že jeho lidský přístup dokáže víc, než zástup školených pečovatelů a rezignovaného Philippa přesvědčí, že i když mu život hází do cesty překážky, stojí za to jít dál. Stojí za to žít. Na oplátku objevuje úplně nové dimenze. Vážnou hudbu, galerie moderního umění, vytříbené způsoby chování a jídlo, které se nepodává v bulce s kečupem a hranolky.

Příběh francouzské komedie Nedotknutelní (2011) zní jako pohádka o bohatém muži, kterému pomocník z nižších vrstev otevře oči. Je to jeden z klasických motivů a ve filmech nebo literatuře byl zpracován nesčetněkrát. Tady ale jde o mírnou odchylku - Philippe není zlovolný boháč, který ubližuje chudým, ale muž, jenž ztratil chuť žít. A peníze, majetek nebo postavení ve společnosti jsou mu na nic.

Osud bez víz

Je to zkrátka hodně pohádkové a nepravděpodobné setkání. Jenže k němu opravdu došlo. Nedotknutelní totiž vychází ze skutečného příběhu francouzského obchodníka s korsickými kořeny Philippa Pozzo di Borga. Historie jeho rodiny sahá do šestnáctého století, mezi předky má diplomaty a šlechtice. Když v roce 1993 ochrnul po nehodě na paraglidingu a diagnóza zněla paraplegik s diabetem, pokusil se o sebevraždu omotáním hadice z přívodu kyslíku kolem krku. Pak mu ale vesmír poslal záchranu, alžírského imigranta Abdela Selloua, který potřeboval práci, aby získal francouzská víza.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Aylin Çağlar Bilman (@aylincaglar),

Necítil se mnou lítost. Byl neuctivý, drzý a měl pobuřující smysl pro humor. Najednou jsem zjistil, že si užívám života znovu, měl jsem pocit, jako bych nevěděl, co bude dál,“ vzpomínal di Borgo v roce 2012 pro The Telegraph.

Sellou byl chlap, jakého po svém boku potřeboval. Bylo jedno, že má záznam v trestním rejstříku, když ho vrátil zpátky do života. A to i díky neortodoxním vtípkům, jako je třeba ten, který vlastně rámuje i film. Abdel překročí rychlost v Philippově Rolls-Royceu a po krátké honičce policii přesvědčí, že jeho zaměstnavatel spěchá do nemocnice se záchvatem.

Choval se ke mně tak, jak jsem to v těch těžkých časech potřeboval,“ dodává di Borgo. „Musel jsem se vrátit zpátky na trať. A lítost je poslední věc, kterou jsem potřeboval. Lítost je beznadějná. Lítost je to, co ti někdo dá, když se bojí o tebe postarat.

Milionář dnes žije s druhou manželkou Khadijí v Maroku a společně vychovávají tři dcery. Dvě jsou její, třetí si adoptovali.

Úspěšný francouzský export

Stamilionové tržby a světový věhlas Nedotknutelných logicky vyvolal odezvu v Hollywoodu a na anglicky mluveném remaku se začalo pracovat krátce po premiére originálu. Producenti chtěli do role Della obsadit velké hvězdy jako Jamie Foxx, Idris Elba nebo Chris Rock, a paralyzovaného milionáře si měl střihnout britský elegán Colin Firth. Nakonec ústřední duo ztvárnili komik Kevin Hart a Bryan Cranston, který je známý zejména ze seriálu Perníkový táta. Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Torontu již v roce 2017, ale propuknutí sexuálního skandálu kolem mocného hollywoodského producenta a distributora Harveyho Weinsteina ho poslalo na dva roky do trezoru. Do kin šel až na začátku loňského roku. Na úspěch originálu nedosáhl ani zdaleka.

Americká verze ale nebyla první. Již v roce 2016 vznikla indická kopie Oopiri (volně přeloženo jako Dýchání) a také argentinská Inseparables (Nerozluční). Ústřední příběh o znovuobjevené chuti žít je totiž univerzální a může fungovat v jakékoliv zemi nebo jazyku.

Na francouzský hit Nedotknutelní a jeho další mezinárodní verze se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: The Telegraph

Nejčtenější články