Close search

S trabantem kolem světa: Žlutý cirkus porazil poslední kontinent a jede domů

tamazpet.transtrabant.cz Zdroj: tamazpet.transtrabant.cz

Žlutý cirkus končí svoji cestu kolem světa. Po několika výpravách, které různorodou skupinu cestovatelů, zavedly do nejkrásnějších ale nejnebezpečnějších míst světa, přichází vytoužený návrat domů.

Každý cestuje různě, někdo letadlem, někdo lodí, jiný zase pohodlným autem, ale výprava plná českých, polských a slovenských dobrodruhů se rozhodla objet svět křížem krážem na starých trabantech. Žádné pohodlí ani novodobý luxus, jen trabant, často nebezpečná cesta a touha zvládnout to do cíle. 

Při své předešlé výpravě v roce 2016 dobrodruzi na žlutých trabantech překonali cestu z Austrálie přes Tichomoří. Jejich vytouženým cílem byl Bangkok, ze kterého pak o několik let později chtěli vyrazit na svoji poslední a závěrečnou cestu. Poměry se ale změnily a byrokratické machinace jim nedovolily vyrazit svými auty ze předešlé cílové rovinky. Žlutý cirkus se ale rozhodl nevzdávat a jenom přeplul na protilehlý břeh do záhadné Indie, ze které vyrazil na svoji finální cestu domů.   

Pátá a poslední výprava tak uzavírá cestu kolem světa, kterou si dobrodruzi v čele s Danem Přibáněm prošli od roku 2007, kdy Žlutý cirkus projel Hedvábnou stezku. Na téhle cestě výprava vyjížděla z Indie a naplánovala si trasu přes 12 zemí, mezi které patřil i Nepál, Čína, Pákistán, Uzbekistán, Rusko i Ukrajina. 

Po překonání všech nástrah a útrap, byrokracie i diktatur a v neposlední řadě neustálých oprav, se Žlutý cirkus konečně se vší parádou vrací domů do České republiky. Jejich cestu můžete vidět ve filmu Trabantem tam a zase zpátky, který vstoupí 11. dubna do českých kin.

Nejčtenější články