Close search

Podivuhodný případ boty Nikity Chruščova: Ani po šedesáti letech se desítky svědků neshodnou na tom, co se stalo v OSN

Wikimedia Commons/Warren K. Leffler, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Warren K. Leffler, Public domain

Na podzim 1960 se Nikita Chruščov zúčastnil Valného shromáždění OSN v New Yorku, kde 12. října ve vypjaté diskusi neudržel emoce na uzdě a začal bouchat botou do stolu. A nebo taky ne...

Z historek o sovětském vůdci patří tato mezi nejbizarnější, byť je v tom možná nevinně. Šedesát let starý příběh nemá i přes desítky očitých svědků uspokojivé vysvětlení.

Kde má Nikita botu?

Dobové záznamy se ne vždy shodnou na tom, kdy k onomu slavnému vystoupení došlo, ale nejčastěji se zmiňuje 12. říjen 1960. Během debaty o sovětské rezoluci, která odsuzovala kolonialismus, zástupce filipínské vlády vytkl Sovětům dvojí metr. Poukázal totiž na to, že spolkli východní Evropu a přirovnal to ke kolonialismu. Lorenzo Sumulong také řekl, že východní Evropa byla zbavena politických a občanských práv.

To mělo vytočit Chruščova natolik, že si sundal jednu ze svých nových bot a protestně s ní zamával ve vzduchu. Jiná teorie tvrdí, že obuví bouchal také do stolu, a podle další měl vyzuty obě boty, protože byly nové a ještě ho tlačily. Jeho syn Sergej později řekl, že otci někdo nedopatřením šlápl na botu, když si sedal na začátku jednání. Stůl byl těsný a korpulentní Nikita se nemohl ohnout, aby si ji znovu nasadil, proto obuv položil na stůl.

John Loengard, bývalý fotoeditor magazínu Life, vzpomíná, že Chruščov nebouchl botou o stůl, ale rozhodně to chtěl udělat. „Mohu vás ujistit, že každý objektiv čekal na to, až Chruščov bude botu používat. Pouze si ji znovu obul. Nikomu z nás by taková fotografie neunikla," dodává Loengard. Jeho slova zní logicky, byť se dodnes ne všechny zdroje shodnou na tom, co se vlastně stalo. Třeba dobový článek z New York Times uvádí, že Chruščov praštil botou do stolu, podle agentury Reuters ale přepis jednání uložený v knihovně OSN potvrzuje jen hádku.

Chruščov a jeho hodinky

Situace byla chaotická, emoce vřely a než se všechny zúčastněné strany uklidnily, předseda Valného shromáždění OSN, Frederick Boland, dokonce při volání po obnovení klidu a pořádku zlomil své předsednické kladívko.

Viktor Suchodrev, Chruščovův dlouholetý tlumočník, který byl také přítomen, tvrdí, že když se jeho šéf domáhal pozornosti, bouchal po stole pěstmi tak mocně, až si rozbil hodinky.

https://www.facebook.com/166007676795263/photos/a.2593863954009611/2593874320675241/

 

Nebyla to rozhodně jednoduchá situace. Jenže ono bouchání botou se nikdy nepovedlo prokázat, existuje jen spousta protichůdných svědectví a koláží, které kolují v online prostoru. Přesto tato historka ke Chruščovovi patří dodnes.

Zdroje: history.com, reuters.com, cbsnews.com, rbth.com, nytimes.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu