Close search

Odvrácená strana showbyznysu: Fanoušci Justina Biebera údajně ničí islandský kaňon

YouTube Zdroj: YouTube

Slavné osobnosti měly vždy velký vliv na své fanoušky. A mezi největší influencery, kteří dokáží pobláznit celé davy ,se počítá i zpěvák Justin Bieber. Stačilo mu například natočit pouhý videoklip na zajímavém místě, jakým je islandský kaňon Fjaðrárgljúfur, a reklama je na světě. Z turistického lákadla se ale nyní vyklubal velký problém a kaňon nyní budou muset uzavřít.

 

Vlivu celebrit, který umocňují sociální sítě i internetové platformy, bez ostychu využívají ve svůj prospěch i nadnárodní společnosti. K uzavření islandského kaňonu, který nyní čelí skoro až dvojnásobnému náporu turistů, přispěl podle kritiků právě vliv popového zpěváka Justina Biebera. 

Popová hvězda tady v roce 2015 natáčela svůj videoklip k písni „I’ll Show You“. I když se kaňon nenachází v blízkosti nejznámějších turistický tras, tak jeho popularita roste mezi turisty, kteří si při návštěvě Islandu nenechají ujít možnost podívat se na jedinečný přírodní úkaz. Taková pozornost mu ale ve skutečnosti škodí.

V kaňonu totiž dochází k silným enviromentálním škodám, za který může vyšší počet návštěvníků. Ten za se za poslední roky skoro zdvojnásobil. V roce 2017 daná místa navštívilo okolo150 tisíc turistů, v roce 2018 to už údajně bylo přes 282 tisíc.

Fjaðrárgljúfur byl na kratší dobu uzavřen i v roce 2018. Ředitelka turistické centrály Visit Iceland Inga Hlin Palsdottirová k situaci uvedla, že s takovou popularitou kaňon rozhodně nepočítal. "Nyní potřebujeme vybudovat lepší infrastrukturu. Aby si lidé mohli prohlédnout jakoukoli jeho část.“

Jak moc ve skutečnosti videoklip slavného zpěváka přispěl k popularitě kaňonu, mohou islandské úřady zatím jenom odhadovat. Škody, kterým ale nyní čelí, jsou reálné a musí je rychle začít řešit.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu