Close search

Nejkrutější sporty se zvířaty: Hod liškou, zápas s chobotnicí nebo přetahování úhořem

Wikimedia Commons/Greiner, Public Domain Zdroj: Wikimedia Commons/Greiner, Public Domain

Zapomeňte na fair play, ducha povznášejícího celý národ nebo heroické výkony zapsány do dějin. Jsou sporty, které patří mezi natolik bizarní aktivity, že je nelze pochopit zdravým rozumem.

Vedle některých sportů i MMA zápasy, v nichž se v drátěné kleci do krve rvou dva muži za slávu a peníze, vypadají jako docela normální kratochvíle.

A navíc i civilizovaně, protože si vstup na kolbiště vybraly obě strany dobrovolně a dlouze se na to připravovaly.

Zvíře ve vzduchu

Když v 17. a 18. století evropská aristokracie nepořádala krvavé hony na lišky, komplikovala těmto zvířatům život jinak. Házela je do vzduchu ve hře zvané jednoduše „házení lišky“.

Obvykle byla tato aktivita vyhrazena pro vyšší třídy a konala se na velkých akcích, protože si vyžadovala hodně přípravy, byla zapotřebí rozlehlá uzavřená plocha a desítky, možná stovky zvířat. Každý kus se totiž zpravidla účastnil jenom jednou.

Hrálo se ve smíšených dvojicích. Každý člen týmu držel konec 6 až 7,5 metru dlouhého látkového popruhu ležícího na zemi. Lišky byly vpuštěny do ohrady s hráči a když se octly na popruhu, hráči rychle zatáhli za své konce, aby vyhodili zvíře co nejvíc do vzduchu. Zvítězil tým, který dosáhl nejvyšší výšky. Rekord je prý 7,5 metru.

Široký záběr

I když se tato kratochvíle jmenovala „házení lišky“, ty nebyly jedinými zvířaty ve vzduchu. Na jedné akci v Drážďanech, kterou pořádal polský král a saský kurfiřt Fridrich August I., známý jako August II. Silný, bylo použito 647 lišek, ale také 533 zajíců, 34 jezevců, 34 divočáků, 21 divokých koček a tři vlci. Panovník prý držel svůj konec látky jedním prstem a na druhé straně byli dva nejsilnější muži z jeho dvora.

Zvíře nemělo velkou šanci na útěk, protože bylo vypuštěno na popruhy, které ležely vedle sebe. Nebezpečí ale hrozilo na obou stranách. Strachy vyděšená zvířata někdy zaútočila na hráče. Zejména divoké kočky dovedly díky pazourům obratně šplhat po látce a představovaly zdatného soupeře.

Pokud některé zvíře "hru" přežilo, bylo utlučeno k smrti dvorním trpaslíky a místními kluky.

Na kruté sporty se zvířaty se můžete podívat i do GALERIE:

Zdroje: listverse.com, wikipedia.org

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu