Close search

Luxusní velikonoční dárek minulosti? Záhadná pštrosí vejce v Britském muzeu

The British Muzeum, CC BY-NC-SA Zdroj: The British Muzeum, CC BY-NC-SA

Pokud jste před 5000 lety chtěli dát skutečně přepychový, neotřelý a trošku extravagantní dárek, patrně by to bylo pštrosí vejce. Získat ho totiž znamenalo dalekou, nebezpečnou a nákladnou pouť.

Zdobená pštrosí vejce z Britského muzea se našla v Itálii, ale skutečná země jejich původu je záhadou. Pštrosi totiž v Evropě nejsou doma.

Nyní se mezinárodní tým archeologů snaží rozluštit záhadu původu vajec. A i když jsou zřejmě jen na začátku cesty, přišli už s několika zajímavými zjištěními.

Starověký luxus

Po celé Evropě, Středomoří a severní Africe se s pštrosími vejci obchodovalo už přibližně před 5 000 lety, v době bronzové. Vejce byla zkrášlena mnoha způsoby - malovaná, zdobená slonovinou a drahými kovy, nebo pokryta malými glazovanými kameny. Archeologové je obvykle nacházejí v pohřebištích bohatších jedinců, protože šlo o luxusní předměty.

Vejce v Britském muzeu pravděpodobně nepocházejí od domestifikovaných zvířat, ale od těch z volné a divoké přírody. Obstarání takových vajec bylo nesmírně náročné a také nákladné. „Šlo o riskantní podnik, protože pštros je neuvěřitelně nebezpečný, a tak někdo musel nejen najít místo hnízdění, ale také ukrást vejce,“ říká vedoucí muzejního projektu, Dr. Tamar Hodos z univerzity v Bristolu. A to kromě dávky odvahy a šikovnosti znamenalo také dalekou cestu.

Další kulaté záhady

S pomocí současných pštrosích vajec z Egypta, Izraele, Jordánska a Turecka vědci porovnali izotopy v těch starověkých a sledovali jejich původ. Nejnovější zjištění naznačují, že pštrosí vejce mohla být obchodována na velké vzdálenosti v deltě Nilu v severním Egyptě a Orientu.

Pět vajec ve sbírce Britského muzea je zdobeno zvířaty, květinami, geometrickými vzory, vojáky a vozy. Vědci použili řadu nástrojů a technik, aby se pokusili znovu vytvořit metody, které starověcí řemeslníci používali k dekoraci vajíček. Nakonec se jim to však nepovedlo.

To naznačuje, že ve vejcích je mnohem víc tajemství, a aby bylo možné vyprávět jejich kompletní příběh, je zapotřebí dalšího výzkumu. Archeologové nyní plánují prozkoumat symboliku a použití pštrosích vajec a zejména proč se stali tak populárními ve Středomoří, kde pštrose znali patrně jen z obrázku.

Nejzajímavější exponáty Britského muzea najdete v GALERII:

Zdroje: bbc.com, britishmuseum.org

Nejčtenější články