Close search

La La Land aneb Jak přijít o Oscara za 2 minuty a 33 vteřin, ale vydělat miliony

Česká televize Zdroj: Česká televize

La La Land na kostru jednoduchého příběhu - ona potká jeho, ale byť jsou si souzeni, nedopadne to podle očekávání - věší odkazy na historii filmových muzikálů. Díky barvité fantazii režiséra a výtečně obsazené ústřední dvojici (Emma Stone a Ryan Gosling) jde o svěží podívanou se 14 nominacemi na Oscara. Muzikál dnes uvede ČT 2.

Filmové muzikály jsou žánr, který přežívá dodnes, byť mají nejlepší a nejsilnější období dávno za sebou. Když se nějaký v kinech objeví, stojí to obvykle za to a má garantovaný úspěch. Pokud tedy nejde o něco ve stylu loňských Cats, kde bylo špatně snad všechno.

La La Land je jiný případ. Přišel prakticky odnikud, nemá slavnou předlohu z Broadway a je zasazen do současnosti. Má však všechno potřebné - chytlavé songy a choreografii, nápaditou režii, stylové vizuální pojetí a především výtečné herce v hlavních rolích.

Země, kde se tančí a zpívá

Ze zácpy v Los Angeles, kde by se nervozita dala krájet, se zrodí kolektivní muzikálové číslo a my už víme, že v tomhle světě to bude trošku jinak. Bude to barvitější, hlučnější a s větším důrazem na rytmus a emoce.

Mia (Emma Stone) marně obráží herecké kastingy, má prostě smůlu. Sebastian (Ryan Gosling) disponuje hudebním nadáním, ale stejně je nucen hrát příliš formálně a věci, které se mu nelíbí, takže si hledá uplatnění jenom těžko. Ti dva jsou si zkrátka souzeni.

Taky se v průběhu několika měsíců opakovaně potkávají a vykvete z toho romance. Ale osud má pro ně jiné plány. Zatímco si plní profesní sny, ty osobní se jim tak trochu rozplývají pod rukami. Stejně je ale dobře, že se potkali, protože si navzájem ovlivní životy víc, než si uvědomují.

Zajímavosti ze země La La

Když už bylo jasné, že La La Land je na Oscarech vítěz a z rekordních 14 nominací měl v kapse 6 (třeba za režii, hudbu a pro herečku Emmu Stone), schylovalo se k vyhlášení té nejprestižnější kategorie - Nejlepší film roku. Legendární herečka Faye Dunaway vytáhla z obálky kartičku a ohlásila jako vítěze La La Land. Ale když se tvůrci dostavili na pódium, ukázalo se, že šlo o chybu organizátorů a ve skutečnosti vyhrálo drama Moonlight. Muzikál byl nejlepším filmem roku pouhé 2 minuty a 33 vteřin, než došlo k nápravě.

Snímek stál 30 milionů dolarů a v kinech utržil 446 milionů. Po odečtení nákladů na reklamu, distribuci a podílů z tržeb pro hlavní hvězdy, byl čistý zisk pro studio Lionsgate jenom přibližně 68 milionů dolarů.

Režisér a autor scénáře Damien Chazelle se snažil La La Land uplatnit v Hollywoodu řadu let, ale o muzikál ze současnosti a bez slavných melodií nebyl zájem. Jednou se mu povedlo zaujat producenty, jenže chtěli několik změn. Komplikované úvodní číslo se má změnit, stejně tak ne úplně romantické finále a hlavní hrdina měl být místo džezového hudebníka drsnějším rockerem. Z toho Chazelle vycouval a když jeho jiný hudební film, výtečný Whiplash (2014), uspěl u diváků a kritiky, mohl konečně natočit La La Land podle sebe. A stvořil tak ódu na muzikálový žánr.

I když to z filmu není úplně patrné, Ryan Gosling neměl zkušenosti s hraním na piáno, a tak tvrdě dřel několik měsíců před natáčením, aby u detailních záběrů nemusely být použité ruce dvojníka. Samozřejmě že nemá na hudebníky, kteří cvičí celý život. Ale film, ať už jde o hudbu nebo tanec, je víc o emoci než technice. A do toho Gosling zapadl skvěle.

Do role Mie byla původně obsazena Emma Watson, ale dala přednost hrané muzikálové disneyovce Kráska a zvíře (2017). Ryan Gosling, paradoxně, odřekl roli v tomto filmu, aby si mohl zahrát v La La Landu.

Na obrazy z muzikálu La La Land se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články