Close search

Jurský svět žije: Neuvěřitelný příběh dinosaurů v době pandemie covid-19

Universal Pictures Zdroj: Universal Pictures

Třetí díl série Jurský svět vznikal v průběhu pandemie covid-19 a za bezpečnostních podmínek, jaké Hollywood patrně ještě nezažil.

O víkendu skončila přes 18 měsíců trvající první část poutě filmu, který uvidíme až o dva roky. Třetí díl trilogie Jurský svět, která navazuje na devadesátkovou klasiku Stevena Spielberga Jurský park, má před sebou ještě velkou část práce, bude se to celé stříhat, dodělají se speciální efekty nebo hudba.

Ale to nejsložitější již mají tvůrci za sebou. Natočili velký hollywoodský film za 165 milionů dolarů v době, kdy se prakticky zastavil celý svět.

Dinosauři pod palbou covid-19

Je tu spousta emocí," řekl režisér Colin Trevorrow magazínu Deadline po ukončení natáčení. Snímek Jurský svět: Nadvláda totiž spojil nejen Chrise Pratta a Bryce Dallas Howard z nové trilogie, ale také herce z té klasické. Před kameru se vrátili Sam Neil, Laura Dern a Jeff Goldblum. A podle režiséra se znovu objeví také někteří staří dinosauří známí.

Nechme ale nostalgii stranou. Třetí Jurský svět byl prvním velkým studiovým filmem, který se vrátil do produkce poté, co pandemie covid-19 na jaře všechno zavřela a převrátila průmysl na hlavu. Studio Universal najalo soukromou lékařskou společnost, aby připravila zdravotní plán celé výroby. Páteří opatření bylo testování, v průběhů natáčení bylo vykonáno více než 40 000 testů na nový koronavirus, přičemž 0,25 % bylo pozitivních. To je asi 100 testů.

V britských Pinewood Studios, kde natáčení probíhalo, vznikla přísně hlídaná Zelená zóna pro herce a štáb a všem pracovníkům byla denně měřena teplota. Součástí opatření byly dvě průchozí stanice pro měření teploty. Nacházely se u vchodů do studia, každá měla kapacitu na otestování 1 000 lidí v průběhu dvou hodin a řídila ji samostatná posádka lékařů a zdravotních sester. Bylo také zřízeno 150 stanic na dezinfekci rukou a dalších 60 umyvadel. Opatření vyšla na 6 až 8 milionů dolarů.

Nová rodina

Bydleli jsme spolu, jedli jsme spolu, vyprávěli si příběhy, sdíleli jsme své obavy a naděje, házeli jsme si na trávníku frisbee. I když bylo v této těžké najít věci, na kterých se můžete zasmát, nám se to povedlo," vzpomíná Trevorrow, pro kterého bylo jednou nejtěžších věcí to, že se octl čtyři měsíce bez rodiny. Na krátkou dobu se mu novou rodinou stali všichni, s nimiž sdílel natáčení a izolaci.

Tvrdí, že díky této blízkosti se ponořil do natáčení jako nikdy předtím a s herci pracovali opravdu těsně na vývoji postav třeba i v neděli. „Film je o potřebě soužití a společného přežití. Pokud nás pandemie něco naučila, je to to, že potřebujeme různé generace, abychom se navzájem chránili. Je to ten správný film pro současnou dobu.

Na první fotografie z filmu Jurský svět: Nadvláda se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: deadline.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu