Close search

Jeff Bezos se prý stane prvním bilionářem. Potrvá mu to šest let

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Bilionář. Několik let ještě potrvá, než tohle slovo zařadíme do slovníků, jako jsme si zvykli na milionáře a pak i miliardáře. Ostatně, několik z těch nejbohatších lidí pochází i z České republiky, takže se o nich mluví a píše téměř každý den.

Bez zohledňování inflace a dnešní hodnoty dolaru byl prý úplně prvním opravdovým miliardářem slavný průmyslník John D. Rockefeller, který se z nelítostného obchodníka přerodil ve významného filantropa.

Deseticifernou metu dosáhl 29. září 1916, kdy jeho vlastní akcie společnosti Standard Oil Co. (držel celkem 247 692 kusů) poskočily na hodnotu 499 milionů dolarů. A díky zbytku majetku se dostal na miliardu.

Od Rockefellera po Bezose

Jak průmyslníkův syn John D. Rockefeller Jr., tak jeho životopisci jsou skeptičtí ohledně dosažení miliardové hranice. Oslovení miliardář ale starému pánovi již nikdo neodpáře.

Druhým miliardářem v pořadí byl prý další průmyslník, Henry Ford, který měl tuto metu pokořit kolem roku 1925. Neexistuje k tomu ale žádný oficiální záznam. Když se ho jednou ptali, jaký je to pocit, být miliardářem, řekl jen: „A sakra!"

Další meta - sto miliard - už byla zaznamenána o poznání pečlivěji. Dosáhl ji zakladatel Amazonu Jeff Bezos v roce 2018. Tehdy z prvního místa vyhodil Billa Gatese a na čelo žebříčku světových miliardářů poskočil s majetkem v hodnotě 112 miliard dolarů (2,43 bilionu korun). Dosáhl nejen tohoto milníku, ale také mu majetek za předchozí rok narostl o rekordních 35 miliard dolarů (760 miliard korun), co se do té doby žádnému jednotlivci nepovedlo.

Bezos míří do vesmíru

A to hned několika způsoby. Jedním je jeho společnost Blue Origin, se kterou teď soutěží o to, že bude pro NASA vozit kosmonauty na Měsíc. A získá tak slušný zdroj příjmů. Tím druhým je nárůst hodnoty jeho majetku, který se váže zejména na akcie společnosti Amazon.

Aktuálně má jeho jmění hodnotu 143,9 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun) a nejeví známky zpomalení. Bezos dokonce bohatne i navzdory pandemii koronaviru.

Podle analytické společnosti Comparisun by se, s ohledem na dosavadní tempo růstu majetku, měl stát bilionářem v roce 2026, kdy mu bude dvaašedesát. Bilion je sedminásobek současné hodnoty jeho jmění a zbylých 856,1 miliard dolarů (21,4 bilionu korun) vypadá neskutečně.

Ale Amazon má takový drive a tak propracované plány na spoustu let dopředu, že bychom se nedivili, kdyby už i sám Bezos měl spočítáno, kdy třinácti cifernou sumu překročí. A už v některém ze svých luxusních sídel stříhá metr.

Na další miliardáře, kteří stojí v řade na bilion, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: money.com, wikipedia.org, foxbusiness.com

Nejčtenější články