Close search

Jedinečné prstencové zatmění Slunce: Ohnivý kruh okolo Měsíce a letní slunovrat v jednom

Wikimedia Commons/Kevin Baird, CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/Kevin Baird, CC BY-SA

Prstencové zatmění, kdy kolem Měsíce bude hořet tenká vrstva Slunce, nastane v neděli 21. června ráno. Z České republiky ho můžeme pozorovat jenom online.

Prstencové zatmění Slunce je jev, kdy Měsíc zakryje Slunce na přibližně 99 %, takže nadále viditelný bude jenom tenký okraj Slunce.

Dojde k vytvoření takzvaného ohnivého kruhu, který bude plápolat kolem temného Měsíce.

Neúplné zatmění

Prstencové zatmění nebude pozorovatelné na území České republiky, tento úkaz si naživo, pokud to počasí dovolí, budou moct dopřát hlavně ve střední Africe, jižní a střední Číně, na jižním arabském poloostrově, v Pákistánu nebo v severní Indii.

K překrytí prstenců dochází asi jednou ročně, zatmění 21. června však bude zvláště velkolepé, protože k němu dojde, když se Měsíc přiblíží k tzv. apogeu, tedy bodu na oběžní dráze, kdy je nejdál od Země.

K úplnému zatmění však nedochází, to znamená, že Měsíc zcela nezablokuje viditelný disk Slunce. Protože je Měsíc dál, jeho zjevná velikost na obloze je o něco menší než velikost Slunce. To znamená, že kolem Měsíce je vidět malý prstenec solárního disku,“ vysvětluje Alex Young z NASA.

Zatmění se slunovratem

Letošní prstencové zatmění Slunce se překrývá s letním slunovratem, který přináší nejdelší den roku, po němž následuje nejkratší noc. Jde o propojení natolik unikátní, že se v tomto století objeví už jenom jednou, v roce 2039.

Pokud budete chtít pozorovat prstencové zatmění, nezbývá než se podívat na nějaký stream, který ho bude přenášet v přímém přenosu, jako je třeba web Timeanddate.com. Podle jeho údajů to začne v neděli ráno o 7:00 našeho času.

Další prstencové zatmění Slunce nastane 10. června 2021.

Na 10 zajímavostí o Měsíci se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: cnn.com, timeanddate.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu