Close search

Jeden duch, dvě identické děti a velké hvězdy osmdesátých let. Komedie Tři muži a nemluvně má 33 let od premiéry

Touchstone Pictures Zdroj: Touchstone Pictures

Patří mezi nejúspěšnější snímky roku 1987, po celém světě vydělala téměř čtvrt miliardy dolarů, co při rozpočtu 11 milionů vytvořilo ohromný výdělek. Tři muži a nemluvně, komedii o starých mládencích, na které jednoho dne čeká ohromné překvapení, dnes odvysílá Nova Cinema.

Je to jeden z filmů, které ocení hlavně lidé s rodičovskou zkušeností, nebo ti, kterým se dostaly malé batolící se stvoření do rukou alespoň na chvíli a oni byli donuceni o ně pečovat. A chápou, co to obnáší.

Komedie Tři muži a nemluvně (1987) chytře využívá toho, že o malé dítě se musí postarat tři svobodní muži, kteří jsou sice úspěšní v kariérách, ale péče o děti jim je cizí. Ale protože jim nejsou cizí emoce, vrhnou se do toho s ohromnou vervou. Někdy až příliš velkou.

Jeden otec, tři pečovatelé

Balíček, doručený do bytu tria svobodných mládenců, rozhodně netuší, jaké pozdvižení vyvolá. Je mu, respektive je jí, jmenuje se totiž Marry, jen několik týdnů a její potřeby se pohybují na ose jíst-spát-vylučovat, přičemž ne vždy to je v tomto pořadí a klidně může jít i o dvě věci najednou.

Dítě má u sebe jenom poznámku, že jde o výsledek vzplanutí herce Jacka Holdena (Ted Danson) s jistou herečkou na shakespearovském festivalu. Jeho přátelé Peter Mitchell (Tom Selleck) a Michael Kellam (Steve Guttenberg) se sice okamžitě ujmou pečovatelské role, ale nemají vůbec žádné zkušenosti, a tak se roztáčí spirála komických situací, v nichž dospělí, sebevědomí muži podřizují své životy malému uzlíčku, který si dělá co chce a kdy to chce.

A ať mají zkušenosti sebevíc, na tohle je nic nemohlo připravit. Jenže příroda myslela na všechno, a tak se ve starých mládencích, kteří byli zvyklí od života jen brát, probudí pečovatelské pudy, a začnou také dávat.

Amerika lepší než Francie?

Komedie Tři muži a nemluvně je remake stejnojmenného francouzského snímku z roku 1985, jehož úspěch si vydupal zámořskou verzi. Ta je paradoxně o cosi lepší než originál, zejména díky neuvěřitelně fungujícímu ústřednímu hereckému triu v podání Toma Sellecka, Teda Dansona a Steva Guttenberga. Všichni mají komediální talent, který dostal slušný prostor a vidět zejména Sellecka, obvykle představitele drsných mužů, jak na pokraji vyčerpání ochutnává dětské mléko, je půvabné dodnes. Mimochodem, dítě ve filmu nebylo jenom jedno, v roli Marry se střídali čtyřměsíční dvojičky Michelle a Lisa Blair.

Režisérka původní francouzské verze Coline Serreau ráda dává mužům ve svých filmech zabrat a komedii Tři muži a nemluvně označila za příběh tří kreténů, kteří se zamilují do dítěte. „Objeví skutečné životní hodnoty, které se liší od jejich dosavadních. Patriarchální hodnoty nepřinášejí lidem radost, ve skutečnosti muže ničí," komentuje film režisérka.

I když měla Serreau točit také americkou verzi, nakonec ji nahradil Leonard Nimoy, známý víc jako představitel Spocka ze série Star Trek. V té době měl za sebou režii dvou celovečerních filmů o posádce Enterprise (díly III. a IV.), ale Tři muži a nemluvně byli komerčně úspěšnější. Bohužel pro něj představují také vrchol, poté už na úspěch z osmdesátých let jako režisér nikdy nenavázal.

Tři muži a nemluvně začínají velkou párty v bytě hlavních hrdinů, kde se objeví až sto hereček. Na kasting jich dorazilo 5000, prý byl hlavní tahák Selleck, který ale v té době naneštěstí točil někde jinde. Zato s ním vybraná stovka strávila na natáčení této sekvence čtyři dny.

Film provází legenda, že se v něm zjevuje duch malého mrtvého chlapce, který se měl zabít v domě, kde probíhalo natáčení. Tom Selleck to o mnoho let vyvrátil s tím, že se scéna točila ve studiových kulisách. Co by tam tedy dělal duch? Šlo o kartonovou figurínu z filmu, který točila postava Teda Dansona.

Na další zajímavosti z filmu Tři muži a nemluvně se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články