Close search

Jack Nicholson podléhá šílenství: Podívejte se na unikátní fotky ze zákulisí natáčení kultovního filmu Osvícení

Warner Bros. Zdroj: Warner Bros.

Jack Nicholson a režisér Stanley Kubrick natočili před 40 lety Osvícení, adaptaci stejnojmenné knížky Stephena Kinga. I když spisovatel film nenáviděl, patří mezi nejlepší snímky 20. století.

Když režisér Stanley Kubrick hledal koncem 70. let literární předlohu pro svůj další film, prý zuřivě rázoval po kanceláři a jeho sekretářka co chvíli slyšela, jak hází knížky o zeď. Pokud ho text nezaujal po několika stranách, šel nemilosrdně pryč.

Pak bylo najednou ticho. A protože ticho pokračovalo nějakou dobu, šla se podívat dovnitř. Našla Kubricka pohrouženého do Osvícení od Stephena Kinga.

Hledající Kubrick 

V polovině 70. let byl režisér Stanley Kubrick ve složitém rozpoložení. Za sebou měl slavné filmy jako Spartakus (1960), Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964) nebo Mechanický pomeranč (1971), které uspěly u kritiků i diváků. Pak přišla historická freska Barry Lyndon (1975) a do té doby opěvovaný tvůrce tvrdě narazil. Prý to bylo moc dlouhé a nic se ve filmu nedělo.

Chtěl proto, aby jeho další projekt byl hit. A měl jasnou představu o tom, jaký žánr by to měl být. Nechal si od asistentů přinést desítky hororových knížek a mezi nim chtěl najít klenot hodný zfilmování. Volba padla na román Osvícení od Stephena Kinga.

Nespokojený King

Příběh rodiny, která má pečovat o uzavřený horský hotel, chytl Kubricka od první stránky. Podle něj je něco neodmyslitelně špatného v lidské podstatě. „Jedna z věcí, které hororové příběhy mohou udělat, je ukázat nám archetypy nevědomí. Můžeme vidět temnou stránku, aniž bychom s ní byli konfrontování přímo," řekl Kubrick o knížce.

Stephen King už tak optimistický nebyl. Film se mu silně nelíbil, protože Kubrick si příběh samozřejmě přepracoval po svém. Satisfakce se dočkal až po téměř dvou dekádách, kdy vznikla třídílná televizní verze Osvícení (1997). A i když je věrnější předloze a King v ní měl sám malou roli, pochopitelně nedosahuje kvalit Kubrickova díla.

Loni se do kin podívalo přímé pokračování Osvícení, natočené podle Kingovy knížky Doktor Spánek. Film byl v české distribuci uveden pod neobratným názvem Doktor Spánek od Stephena Kinga. Byť je řemeslně výtečný a rozvíjí příběh malého Dannyho z předchozího dílu, ani Ewan McGregor v hlavní roli ho nezachránil před komerčním neúspěchem.

Zákulisí natáčení filmu Osvícení si můžete prohlédnout v GALERII:

Nejčtenější články