Close search

Fotografie malých dětí v kostýmech pobouřila internet. Je prý sexistická

Twitter Zdroj: Twitter

Muži a ženy v dnešní době vykonávají povolání na základě svého přání, vzdělání i schopností. Takže pojmy jako „mužská a ženská práce“ pomalu ztrácejí význam. Vlnu kritiky ale spustila fotografie na Twitteru, která údajně profesně rozděluje ženy a muže na základě jejich pohlaví a ne schopností.

Pravidla a zvyky, které dříve určovaly, jaké povolání může dělat muž nebo žena, dnes již pomalu mizí. Díky vývoji společenských názorů mají ženy již možnost vykonávat i práci, která by pro ně ještě před sto lety byla nedostupná. Možná z tohoto důvodu mnoho lidi bouřila fotografie, která se objevila na sociální síti Twitter a údajně odkazovala na doby dávno minulé. Na obrázku byly zachyceny dvě malé děti převlečené za lékaře a sestřičku.

Zatímco se malý chlapec s holčičkou ruku v ruce klidně procházejí po nemocniční chodbě, uživatelé Twitteru se zlobí, že dívka je vyobrazena jako sestřička a chlapec jako doktor. Emoce ještě více umocňují barvy jejich plášťů, kdy dívenka má růžový a kluk zelenomodrý. 

Tento příspěvek se začal šířit enormní rychlostí a získal si více jak 20 tisíc liků a skoro 5 tisíc retweetů. Vysloužil si také mnoho kritizujících komentářů od uživatelů sociální sítě. Těm se nelíbí, že malé děti, které představují dospělé muže a ženu, byly zasazeny do profesí podle starých standardů, kdy ženy vykonávaly práci doktorů jen minimálně. 

Po zveřejnění fotografie lidé rozhodně nešetřili naštvanými komentáři. „Tohle roztomilé rozhodně není. Proč ona také není doktorkou?“ odpověděl jeden z uživatelů na otázku u příspěvku, zda je tato fotografie roztomilá. „Jak se vám podařilo tweetnout fotografii z roku 1950?“ kritizoval další.

Ve výsledku se u fotografie strhla velice vášnivá diskuse, ve které se uživatelé rozdělili na dva tábory. Jedni považovali příspěvek za sexistický, který podceňuje ženy a nedrží krok s dobou, jiní zase argumentovali, že v dnešní době si každý má možnost svobodně vybrat své povolání a nic víc za se daným příspěvkem prý neskrývá. 

Nejčtenější články