Close search

Kuře z laboratoře: Restaurace v San Franciscu vrátila do nabídky maso, protože je umělé

Unsplash Zdroj: Unsplash

CNN informuje, že na jídelním lístku restaurace Bar Crenn v San Franciscu se objevilo kuře, které bylo vypěstováno v bioreaktoru. Prý jde o zařízení, které na první pohled vypadá jako minipivovar.

Maso vypěstované v laboratoři zatím není příliš obvyklé, ale patrně nebude hudbou až tak vzdálené budoucnosti. V USA jsou blízko cíli společnosti Upside Foods a Good Meat, které procházejí přísnými kontrolami a jejich produkty jsou schváleny jako vhodné ke konzumaci.

Umělé maso

Šéfkuchařka Dominique Crenn vyřadila maso z nabídky restaurace v roce 2018. Důvodem je dopad průmyslového chovu na zvířata a planetu. Restaurace ale nemá problém zařadit do nabídky vypěstované kuře. I proto se teď o víkendu objevila v nabídce podniku Bar Crenn kultivovaná kuřecí tempura, což je japonský pokrm, který se skládá z kousků ryb či zeleniny smažených v těstíčku. K tomu se podávala pasta aioli z chilli a jedlé květy.

Zatímco pokrm vypadá pěkně, samotné "maso" pochází z méně estetického prostředí. A to nemluvíme o nějaké zaneřáděné farmě. Podle CNN se laboratorně pěstované maso vyvíjí ze živočišných buněk a pěstuje v bioreaktorech. To jsou obří kádě a celé to místo laboratoře připomíná spíše pivovar.

Společnost Upside Foods uspořádala na sociálních sítích soutěž, která měla určit, kdo bude moci vyzkoušet jejich kuře v restauraci Bar Crenn. Za ochutnání kuřete každý zaplatil symbolický 1 dolar. Další příležitosti budou jednou měsíčně a počítá se s tím, že toto umělé maso se postupně rozšíří do dalších restaurací.

I když vzniklo uměle, nejde o produkt pro vegetariány, protože jeho základem jsou buňky z oplodněného kuřecího vejce. Může to ale být zajímavé pro lidi, kteří jsou vegetariáni z etických, náboženských nebo ekologických důvodů. Kuře netrpělo, nikdo ho neusmrtil a jeho "výroba" si vyžaduje mnohem méně půdy a vody než klasické zemědělství.

Zdroje informací:
Barcrenn.com: Dominique Crenn
Edition.cnn.com: Lab-grown chicken debuts in San Francisco restaurant; Meat without slaughter: Here’s everything you need to know about lab-grown meat

Nejčtenější články