Close search

Úskalí profese digitálního nomáda: Opravdu leží pod palmou s kokosem v ruce?

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Digitální nomádství – vysněná práce nejednoho mileniála. Zní to jako splněný sen: Práci si člověk zorganizuje jak a kdy chce, cestuje, není závislý na časovém pásmu ani místě, žádní otravní kolegové a každodenní dojíždění do kanceláře od 9 do 17 hodin. Notebook do baťůžku, připojení k wi-fi a nic víc. Uvažujete-li nad prací digitálního nomáda, měli byste vědět, že ne vždy je to procházka růžovým sadem.

Byrokracie, papírování a pojištění

Ano, je téměř nemožné, aby vás česká správa našla na ostrově v Asii, kde pracujete jako digitální nomád pro americkou firmu, která vám zadala jednorázovou zakázku. Ovšem pokud se nechcete dostat do křížku se zákonem, budete muset všechny tyto aspekty řešit. Získat pracovní povolení do daného státu, zaplatit si zdravotní pojištění a vyřídit si pracovní víza. Proces, který zabere nejeden týden a zároveň ochudí váš bankovní účet o nemalé peníze.

Všechny životní jistoty jsou ty tam

Odjet na druhý konec světa a nechat všechny starosti plavat. Ano, ale zároveň necháváte i všechny vybudované pozitivní jistoty. Přátelství budete udržovat po Skypu, oblíbený hrneček si s sebou pravděpodobně také do zavazadla nezabalíte a maminka vám na nějaký čas nepřipraví vaši oblíbenou svíčkovou. Zůstanou jen schopnosti, které Vám musí vydělat na živobytí. Být na volné noze je oříšek a získávat klienty z druhé strany světa je o to těžší. Mít klienty = mít příjem, ze kterého se ale rázem může stát příjem nulový nebo částečný. I proto je nutné připravit si záložní plán, který vám ušetří spoustu probdělých nocí. Dopředu si naplánujte, jak budete nakládat s financemi a vytvořte si v hlavě náčrt, který počítá i s tou nejčernější variantou.

Prázdniny? Tak na ty zapomeňte

Mnohdy si člověk neuvědomí, že digitální nomád musí opravdu pracovat a nejedná se o celoroční dovolenou (ač to tak z fotek na sociálních sítích může vypadat). Ono to svádí – vzít motorku a prozkoumat každý kout země. Jakožto digitálnímu nomádovi vám také nikdo neproplatí 21 dnů dovolené, které máte jisté u svého zaměstnavatele vykoupených zbylým časem v kanceláři. Zde existujete jen vy, váš volný čas a sebedisciplína. Je opravdu těžké se přinutit sednout si za počítač, zorganizovat si čas a neustále se motivovat, když vás za rohem čekají stále nová dobrodružství.

Každodenní strasti aneb Jakou otázku si bude digitální nomád pokládat nejčastěji?

Myslíte si, že výběr vaší cílové destinace na budoucích pár měsíců bude záviset na čistotě pláže a rozhodujícím faktorem bude cena za pronájem? Ne tak docela. Měřítko kvality života v dané lokalitě bude určovat stabilní a rychlé wi-fi připojení. A věřte nám, že se vám vženou slzy do očí při vzpomínce na Českou republiku pokrytou LTE signálem.

NÁSTRAHY PRÁCE ODKUDKOLIV NA SVĚTĚ NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články