Close search

Garri Kasparov: Ruský génius se před 35 lety stal nejmladším mistrem světa v šachu

Wikimedia Commons/Copyright 2007, S.M.S.I., Inc. - Owen Williams, The Kasparov Agency., CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/Copyright 2007, S.M.S.I., Inc. - Owen Williams, The Kasparov Agency., CC BY-SA

Garri Kasparov je možná tím nejlepším hráčem šachu v historii. Jeho nadvláda začala 9. listopadu 1985, kdy porazil předchozího mistra světa Anatolije Karpova.

Bylo to již druhé utkání mistrů, jejich předchozí klání bylo zrušeno, protože 48 nerozhodných partií se táhlo pět měsíců, od září 1984 do února 1985. Šlo také o první a poslední Mistrovství světa v šachu, které bylo ukončeno tímto způsobem.

Politika na šachovnici

Podruhé už to vyšlo. Mistrovství světa trvalo od 3. září do 9. listopadu 1985 a Anatolij Karpov a Garri Kasparov (na úvodní fotografii vlevo) na něm v Moskvě odehráli celkem 24 partií, které skončily v poměru 11:13. Kasparovovi bylo jen 22 let a stal se vůbec nejmladším mistrem světa.

Šlo nejen o generační výměnu, mezi hráči byl rozdíl dvanáct let, ale v jistém smyslu také o politický zápas. V zemi docházelo ke změně politického ovzduší a zatímco Karpov byl vykreslen jako zástupce starého Sovětského svazu na čele s Leonidem Brezněvem, Kasparov byl reprezentant nové doby zosobněné v Michailovi Gorbačovovi.

Kasparov zůstal výrazným politickým hlasem také po odchodu do důchodu, kdy se postavil na stranu opozice vůči Vladimiru Putinovi.

Čekání na mistra světa

Protože jejich předchozí klání trvalo neúnosně dlouho, teď už měli pevně daný počet 24 her. Každý hráč dostal možnost provést 40 tahů za 2 hodiny a 30 minut, poté následovalo přerušení do dalšího dne.

První hra se uskutečnila 3. září, bílé figurky a tedy i první tah měl Kasparov. O dva měsíce později byl stav 12:11 a byť Karpov prohrával, stačilo mu získat poslední hru a díky remíze by si titul mistra světa udržel. Jenže po několika chybných tazích nakonec rezignoval a na šachový trůn dosedl Garri Kasparov. Titul držel až do roku 1993, kdy se dostal do sporu s Mezinárodní šachovou federací (FIDE) a založil si na několik let vlastní organizaci - Profesionální hráčskou asociaci.

Zdroje: en.chessbase.com, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu