Close search

Jaký zásnubní prsten vám zaručí odpověď „ano“

Pxhere, Public Domain Zdroj: Pxhere, Public Domain

Zásnuby můžou být velice romantickou záležitostí, stresujícím okamžikem, nudnou událostí, protože ji protějšek už dlouho vytušil, nebo domluveným aktem.

V minulosti požádal ženu o ruku muž, aby se dohodla praktické pravidla s otcem a rodinou nastávající nevěsty. Dnes jsou zásnuby spíše romantickým a často velice emocionálním okamžikem, jehož symbolem je zásnubní prsten.

Tuhle tradici lze připsat starověkým Egypťanům, kteří prsteny vyráběli z různých rostlin a kruh znamenal věčnost a nesmrtelnost lásky dané dvojice. Až po objevení diamantů v oblasti jižní Afriky se pak stalo módou mezi aristokracií a vyšší šlechtou žádat o ruku s diamantovým prstenem.

V roce 1867 našel patnáctiletý chlapec na břehu řeky první diamant a výsledkem bylo objevení ohromného ložiska. Asi o deset později byl v Kimberley vybudovaný diamantový důl v Jižní Africe, jenž produkuje až 95 % diamantů na světě.

Tradičně o ruku žádá muž ženu a kromě vybraného prstenu se místo liší a samozřejmě záleží hlavně na představivosti, že? Oblíbené jsou veřejné zásnuby na hotelové střešní terase, u slavné fontány nebo historické pamětihodnosti. Pak je tu romantika na tropické pláži nebo pohodlné požádání o ruku doma na gauči nebo za pomoci domácího mazlíčka, překvapivě pak znějí zásnuby na pracovním prostředí nebo celá událost zachycená na kameru pro další generace nebo přátele.... možností je opravdu celá řada a fantazii se meze nekladou. Ale jaké prsteny byly v minulosti při zásnubách použity? Tady je pár příkladů, co žena může nebo vlastně nemůže čekat.


Žádný prsten

Někdy pro vysněnou odpověď „ano“ nemusíte prsten ani potřebovat. Do takového extrému zašel oblíbený americký herec Will Smith, který usínal vedle svojí krásné přítelkyně Jady a prostě se jí spotáně zeptal, jestli by si ho nevzala za manžela. Žádný oslnivý prsten v záloze neměl, prostě nic. Odpověděla ano, dnes je spolu úspěšná hollywoodská dvojice přes dvacet let a mají dvě dospělé děti.

Prsten z celofánu

Celine Lin se poznala se svým partnerem Randym Lewem v práci, oba jsou členové týmu PokerStars. Toho odpoledne se spolu dvojice pohádala v hotelovém pokoji, ale když došla na pláž, Randy překvapil svou dívku ručně dělaným prstýnkem ze zlatého celofánu. Šokovaná Lin odpověděla ano a prstýnek si schovala na památku do krabičky. Zábavné je, že ji po cestě zavazadlo s krabičkou letecká společnost ztratila. Randy si přál, aby si Lin vybrala šperk podle svého, ještě že se ztratil jen ten celofánový.

Safírový skvost

Jeden z nejslavnější zásnubních prstenů na prsteníčku nosí Kate Middletonová. Ta dostala prsten po zesnulé princezně Dianě a dodnes patří mezi nejoblíbenější a taky nejčastěji kopírované prsteny pro ženy. Ten originální šperk zdobí 12karátový modrý cejlonský safír v oválném tvaru, který je zasazený do bílého zlata a olemovaný 14 diamanty. Princ William požádal svoji vyvolenou na romantické dovolené v Keni.

Růžový rubín

Herec Orlando Bloom měl žádost o ruku ve svojí mysli skvěle připravenou, ale neodehrála se úplně přesně podle jeho představ. Dvojice šla na den svatého Valentýna do populární italské restaurace, pak svoji vyvolenou, zpěvačku Katy Perry, pozval na výlet helikoptérou. V kapse kabátu měl milostný vzkaz a prstýnek v krabičce, ale nedařilo se mu ho bohužel pořádně vyndat, takže si roztrhl svršek a ještě převrhnul lahev šampaňského. Zpěvačka na unikátní prsten s 2karátovým rubínem lemovaných diamanty řekla sladké ano.

Smaragdové Art Deco

Neobyčejná žena si jistě zaslouží neobyčejný prsten. Americký prezident navrhl manželství Jackie, která v té době byla novinářkou pro Washington Times-Herald Times. Dělala rozhovory s politiky a tak se také seznámil s Johnem F. Kennedym, který byl tehdy americkým senátorem. Překrásným kouskem ve stylu Art Deco, který tvoří 2,88karátový diamant se stejně velkým smaragdem osázeným diamanty v květinovém motivu, se rozhodl inteligentní a krásnou Jackie požádat o ruku. Prsten pochází z dílny slavného šperkaře Van Cleefa & Arpels a byl na zakázku vyrobený přímo pro budoucí paní Kennedyovou. O ruku krásnou Jackie požádal v restauraci Parker v centru Bostonu u stolu číslo 40. Restaurace funguje dodnes a stůl číslo 40 patří samozřejmě mezi nejčastěji rezervované.

Nejčtenější články