Close search

Jak zvládat úzkost: Experti radí pravidlo 333, pomůže uvědomit si svět kolem nás

Unsplash Zdroj: Unsplash

Úzkost dokáže pořádně potrápit. Odborníci z webu Choosing Therapy proto zveřejnili pravidlo 333, které by mělo být jednoduchou pomůckou k zvládání úzkosti.

Úzkost bychom mohli zjednodušeně popsat jako kombinaci emocí zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Doprovází ji bušení srdce, chvění rukou nebo pocit nevolnosti. Není vždy stejně dlouhá, rovněž se liší její intenzita.

Jak zvládat úzkost

Odborníci z Choosing Therapy říkají, že na úzkost pomůže to, co vidíte, slyšíte a dokážete cítit kolem sebe. Díky tomu se budete zakotveni v přítomném okamžiku. Jak to vlastně má fungovat? Pravidlo 333 spočívá v tom, že kolem sebe musíte hledat a identifikovat:

  • - tři věci, které můžete vidět
  • - tři věci, které můžete slyšet
  • - tři věci, kterých se můžete dotknout

Pokud se vám povede využít své smysly a znovu se spojit se svým tělem uprostřed příznaků úzkosti, měli byste mít vyhráno. Zaměření na věci, které jsou kolem vás, vám může pomoci uvědomit si své okolí. Cílem totiž není mít myslet na předměty, které chcete vidět, ale soustředit se na to, co vidíte kolem sebe.

V závislosti na tom, kde se nacházíte, může být obtížné najít nějaké zvuky, ale nemusíte vždy hledat ty nejzřetelnější. Může to být cokoliv, třeba i tikání hodin. A pokud jde o věci, kterých se lze dotknout, může to být cokoliv, co máte na dosah, klidně části vašeho těla a oblečení. Mysl často uvízne ve vzorci přemýšlení. Procvičování pravidla 333 je snadným nástrojem, který vás přivede zpět do přítomného okamžiku. A pomůže utlimit pocity úzkosti.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Úzkost
Thesun.co.uk: MIND GAMES Here’s how the 333 rule could be key to calming your anxiety

Nejčtenější články