Close search

Jak správně pojistit domácnost?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Už je to nějaký čas, co jste si začali zařizovat vlastní domácnost, není to ale možná tak dlouho, co někdo ve vašem okolí musel řešit krádež v bytě, vandalismus, nebo třeba požár, kvůli kterému přišel o bydlení. Vás v tu chvíli napadlo, co byste dělali vy. Kdybyste měli sjednané pojištění domácnosti, sice tomu nezabráníte, ale aspoň dostanete vyplacenou škodu. 

Pojištění majetku by měl mít každý

Ať už byt či dům vlastníte, nebo si ho jen pronajímáte, pojištění majetku byste podceňovat rozhodně neměli. Nebezpečí číhá na každém rohu, nikdy nevíte, kdy vás navštíví zloději, vandal nebo kdy přijde nějaká živelní pohroma. Jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, takže je lepší být připraveni. Jak? Pojistit si svůj majetek!

Co to pojištění majetku vlastně je?

Když se řekne pojištění majetku, v souvislosti s bydlením máme na mysli pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Dvě odlišná pojištění, která si mnozí často pletou, nic na tom nemění ani stará dobrá poučka, která říká, že co vysypete, když dům pomyslně otočíte vzhůru nohama, to patří do pojištění domácnosti, zbytek pak do pojištění nemovitosti. Že také nevíte, co se pod jednotlivými pojmy pojištění majetku ukrývá? Tady malé vysvětlení.

  • Pojištění nemovitosti zahrnuje stavbu jako takovou, její obvodové zdi, střechu, okna, okapy apod., patřit sem mohou i vedlejší stavby jako kůlna, chodník nebo bazén.
  • Pojištění domácnosti, které zahrnuje vnitřní vybavení bytu nebo domu, tedy nábytek, knihy, elektrospotřebiče, šperky, sportovní potřeby apod., v některých případech sem patří i vnitřní součásti jako je třeba kuchyňská linka.




Jak domácnost pojistit?

Než se do výběru pojištění domácnosti pustíte, je třeba si uvědomit, proti čemu se vlastně chcete chránit. Mezi nejčastější škody patří ty způsobené požárem, vandalismem, krádeží nebo živelnými událostmi jako je vichřice, krupobití, sesuv půdy či výbuch. Jedním z rizik, u kterých není jisté, že vás proti němu pojišťovna pojistí, je povodeň. V některých případech se totiž proti povodni nedá pojistit, a to když bydlíte v zóně častých povodní.

Kromě toho, že se pojistíte pro výše uvedené případy, máte možnost sjednat i různá připojištění, třeba proti přepětí na elektrospotřebičích nebo zatečení vody do bytu při dešti. S pojištěním domácnosti je také běžné sjednat si pojištění odpovědnosti v běžném životě, lidově pojistku na blbost. Ta se vztahuje na všechny členy domácnosti, včetně čtyřnohých kamarádů.

Spočítejte si pojistné limity

Ať už si chcete sjednat pojištění domácnosti, pojištění vozidla nebo uzavíráte cestovní pojištění, jedním ze základních parametrů, podle kterých byste si pojištění měli vybírat, není cena pojistného, ale výše pojistných limitů, tedy maximální částka, kterou pojišťovna v případě pojistné události, vyplatí.

Limit plnění se v tomto případě stanoví pro každé riziko zvlášť, měli byste tak ve smlouvě najít seznam rizik spolu s konkrétní částkou, do jejích výše vás pojištění chrání. Buď tam najdete absolutní částku, nebo procenta z hodnoty nemovitosti nebo domácnosti.

Tip na závěr: Pojištění domácnosti si sjednáte i online

Ještě nedávno jste kvůli uzavření pojištění museli na pobočku vybrané pojišťovny, což bylo časově náročné. Dneska je to jiné, pojištění si můžete sjednat online, z pohodlí domova.

Nejčtenější články