Close search

Jak lépe vychovávat děti: Podle odborníků bychom se měli vyhnout kritice bez lásky

Freepik Zdroj: Freepik

Rad, jak vychovat z dětí co nejlepší lidi, je spousta. Podle odborníků by rodiče třeba měli zapomenout na kritickou výchovu, protože dítě si pak vytváří falešné já. Co to vlastně znamená?

Web CNBC píše, že kritický způsob výchovy poškozuje dětskou sebedůvěru a sebeúctu. Pokud si myslíte, že vám se to rozhodně nestane, možná se pletete. Pojďte se podívat, o čem to vlastně vědci mluví...

Co všechno způsobuje kritické rodičovství

Kritický styl výchovy spočívá v tom, když se svého potomka ptáte, proč nemůže být jako bratr/sestra/Anička od sousedů. Podle odborníků je to pro dítě nepříjemné a aby se s tím vyrovnalo, naučí se skrývat své já. Stane se osobou, o které si myslí, že by podle jeho rodičů mělo být.

To může vést děti k rozvoji toho, co psychologové nazývají „falešné já“. Jde o umělou osobnost, která slouží jako strategie, aby dítě dostalo lásku a podporu, kterou potřebuje k přežití. Důsledkem ale je, že se cítí zahanbené a nemilované. Falešné já může časem vést k tomu, že si dítě vybere špatné přátele, partnery nebo kariéru, protože v podstatě žije život někoho jiného.

Tohle určitě nechce žádný rodič. Proto je důležité vytvářet dětem prostředí, které jim umožňuje dělat chyby a nebát se selhání. To neznamená, že nemůžete mít očekávání ohledně chování svého dítěte. Jen si musíte dávat pozor na to, jak tyto obavy vyjadřujete. Když se dítě chová způsobem, který se vám nelíbí, můžete vyjádřit zklamání. Ale stále musí mít pocit, že ho máte rádi.

Zdroj informací:
Cnbc.com: RAISING SUCCESSFUL KIDS The No. 1 thing successful parents who raise the strongest and most resilient kids do differently: Harvard study

Nejčtenější články