Close search

Jak bránit své peníze před rostoucí inflací? Jde to vůbec?

Pixabay Zdroj: Pixabay

V posledních měsících se inflace stává velmi silným ekonomickým tématem, který rezonuje všemi médii. Není se čemu divit, inflace roste nejen v České republice, ale i ve světě. Úspory, které leží na běžných účtech se neúprosně ztenčují, vaše peníze postupně ztrácí na hodnotě a ceny zboží, služeb a energií rostou. Tato situace není vůbec příjemná. Co tedy dělat, abyste své peníze před tímto destruktivním jevem ochránili? 

Většinu lidí pravděpodobně napadne spořící účet, který se v české společnosti těší velké oblibě. Smutnou správou je, že aktuální nízké úrokové sazby vám s bojem proti inflaci nepomohou. Většina úrokových sazeb na spořících účtech se pohybuje pod 1 % a inflace v září dosáhla téměř 5 %. Z toho vyplývá, že by zde měla být uložena pouze nutná pohotovostní rezerva pro případ nějaké neočekávané události. Jiné formy spoření, jako například stavební nebo penzijní, může mít zase problém s likviditou, vyššími poplatky a jinými podmínkami.

Investování jako neúčinnější zbraň proti inflaci

Pokud chcete ochránit své úspory před inflací, nejvhodnějším řešením je tyto peníze investovat. Dnešní moderní doba otevřela svět investice široké veřejnosti a začít investovat je nejjednodušší v celé historii lidstva. Která aktiva ochrání vaše peníze nebo vám dokonce pomohou na inflaci vydělat?

Zlato, stříbro a jiné drahé kovy

Mezi tradiční formu investic, která působí protiinflačně, patří investice do drahých kovů. Zejména pak zlato a stříbro se těší mezi investory velké oblibě. U této formy investice historicky platilo, že čím vyšší inflace byla, tím více se investice vyplatila. Na druhou stranu je důležité myslet na to, že zlato a drahé kovy jsou pouze uchovatel hodnoty a nepřinesou vám žádný další příjem například ve formě dividendy nebo úroku.

Nemovitosti

Možná si myslíte, že na investice do nemovitosti musíte mít miliony. Není to tak úplně pravda. Pokud budete nákup nemovitosti financovat hypotékou, potřebujete na začátku výrazně nižší hotovost (obvykle 20 % z kupní ceny). Navíc hypotéka vám může pomoci s bojem proti inflaci. Jak? Přestože hypoteční úrokové sazby v poslední době rostou, stále ještě nepřekonali růst inflace. Obecně platí, že pokud získáte fixní hypoteční úrok nižší než inflace, bude váš dluh reálně zlevňovat. Přestože se zhodnocení peněz prostřednictvím úvěru může zdát trochu kontroverzní, jedná se o jeden z nejlepších způsobů, jak peníze před inflací ochránit. Navíc můžete nemovitost pronajmout a nájem využít na splátky nebo v budoucnu těžit z růstu hodnoty nemovitosti.

Akcie a ETF

Investování do akcií je široká investiční oblast, která samozřejmě zahrnuje i způsoby, jak porazit inflaci. V tomto kontextu je velmi důležité vybrat takovou společnost, která bude z rostoucí inflace profitovat. V tomto ohledu je klíčový obor podnikání. Obecně platí, že pokud vlivem inflace rostou ceny, daří se společnostem, které podnikají v oblasti potravinářství, těžebního průmyslu nebo bankovního sektoru. Pokud společnost nabízí dividendu, může nejen pomoci v boji proti inflaci, ale i pravidelně vylepšovat váš rozpočet.

Jestli s investováním začínáte a necítíte se na to, abyste si sami vybrali konkrétní společnost, zvolit můžete investování do ETF fondů. Tyto fondy sledují světové indexy a mají v sobě mix různých firem (například „balíček“ 500 největších amerických firem), takže lépe rozložíte riziko a váš boj s inflací bude efektivnější. ETF se v poslední době těší velké oblibě a není se čemu divit.

Přestože se inflace tváří jako velmi zlý pán, může být i dobrým sluhou. K tomu je však potřeba se svými penězi aktivně pracovat. Investování je bezesporu cesta, která vám pomůže úspory ochránit. Nezapomeňte však, že každá investice sebou nese určitou míru rizika, se kterou je potřeba počítat. Proto je zejména v začátcích nejlepší investice do vlastního vzdělání. Uvidíte, že se vám v budoucnu mnohonásobně zúročí.

Nejčtenější články