Close search

Hrdinové odboje: Sourozence Sophii a Hanse ze skupiny Bílá růže prozradil gestapu školník

Wikimedia Commons/Unknown german soldier, CC0/Weissepedia, CC BY-SA 4.0/koláž Lifee Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown german soldier, CC0/Weissepedia, CC BY-SA 4.0/koláž Lifee

Bílá růže byla skupina studentů, kteří nenásilně vystupovali proti Adolfu Hitlerovi a jeho režimu. V čele tohoto odboje stál Hans Scholl, ke kterému se později přidala i jeho sestra Sophie. Gestapo je však 18. února 1943 zatklo a o pár dní později popravilo gilotinou.

Hans Scholl byl členem Hitlerjugend, dokonce ho odvedli na východní frontu. Tam zjistil, co je nacistická ideologie zač. A rozhodl se s tím něco udělat. Dal dohromady stejně smýšlející přátele, kteří také pohrdali nacisty, a zrodila se Bílá růže.

Bílá růže proti nacistům

V létě 1942 připravil Hans Scholl s přáteli letáky, které popisovaly a odsuzovaly nacistická zvěrstva. Součástí textu byla i výzva k odporu proti režimu. Scholl v něm citoval velká jména, včetně Aristotela a Goetheho, neboť cílil na vzdělanou elitu národa. Podstupoval ohromné riziko. Pod dohledem byl prakticky každý a třeba i náhodná poznámka kritizující Adolfa Hitlera nebo nacisty mohla vést k zatčení gestapem.

Členové Bílé růže (název možná pocházel z obrázku květiny na jejich letácích) riskovali, hnáni idealismem, morálními a etickými zásadami, ale také sympatiemi ke svým židovským sousedům a kamarádům. Když to náhodou zjistila Hansova 21letá sestra Sophie, která studovala biologii, poprosila ho o zapojení do aktivit Bílé růže.

Pak ale přišel osudný 18. únor 1943. Sourozenci přišli do hlavní budovy Mnichovské univerzity a Sophie rozhodila nad dvoranou letáky. Psalo se v nich, že „přišel den zúčtování, zúčtování naší německé mládeže s nejohavnější tyranií, jakou kdy náš lid snášel. Jménem celého německého lidu požadujeme od státu vedeného Adolfem Hitlerem návrat osobní svobody, nejcennějšího pokladu Němců, o který nás lstivě ošidil.

Bohužel si toho všiml školník, který všechno obratem nahlásil gestapu. Schollovi byli rychle chyceni a odsouzeni k smrti na gilotině, což byl trest vyhrazený pro „politické zrádce“. Hansova poslední slova prý zněla: „Ať žije svoboda!

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Bílá růže
History.com: Nazis arrest White Rose resistance leaders
Denik.cz:
Konec protinacistického odboje Bílá růže: Gilotinu pro studenty zařídil školník

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu