Close search

Příběhy nejcennějších známek na světě: Rozmarná manželka, nepozorný tiskař i protřelý obchodník

pixabay.com Zdroj: pixabay.com

Sbírání známek patří mezi nejstarší hobby vůbec. Není tak divu, že ve světě filatelie kolují stovky zajímavých historek, drbů i vtipů. Přečtěte si hrstku těch nejzajímavějších.

Víte, co měli společného královna Viktorie, Charlie Chaplin nebo Freddie Mercury? Lásku k filatelii. Ta totiž není jen o sbírání známek, ale také bádání a objevování velkých příběhů, které cenné známky s sebou nesou.

Pomíjivá sláva anglické Black Penny

Anglická Black Penny letos oslavila kulaté 180. narozeniny. První známka na světě spatřila světlo světa v květnu roku 1840 a rytina královny Viktorie se na ní působivě vyjímala. V poštovním oběhu ji však čekal poměrně krátký život, Britové totiž záhy zjistili, že poštovní razítko jde snadno odmáčet v černém čaji a známka se tak může používat pořád dokola. Aby tak britská poštovní společnost neupadla do krachu, musela Black Penny po pár týdnech nahradit Red Penny.

Jedna známka je více než dvě

Nejdražší známka na světě, jednocentová magenta z Britské Guyany, svého výsostného postavení mezi sběrateli dosáhla protřelostí mazaného obchodníka. Jistý Arthur Hind totiž potají skoupil dva poslední dochované exempláře a rozhodl se jejich hodnotu zdvojnásobit. Přemýšlíte, jak toho dosáhl? Jednu známku prostě a jednoduše spálil. Stal se tak majitelem jediné jednocentové magenty z Britské Guyany na světě a hodnota známky dosáhla astronomických výšin.

Jeden večírek a 500 poštovních známek

Modrý Mauricius. Tak se jmenuje pravděpodobně nejslavnější známka všech dob. A neméně zajímavý příběh se skrývá i na pozadí jejího vzniku. Jak už název známky sám napovídá, všechno se odehrálo na exotickém ostrově Mauriciu. V roce 1847 tady manželka guvernéra organizovala opulentní bál a potřebovala rozeslat několik stovek pozvánek. Nicméně narazila na možnosti ostrovní pošty, úřad tady měl sotva pár desítek známek. A protože to byla žena rozmarná a její manžel udělal, co jí na očích viděl, nechala si vyhotovit speciální edici poštovních známek, jež do dějin vstoupila jako „Modrý Mauricius“. Z 500 kusů dnes zbylo pouhých 12 exemplářů, které vlastní hrstka šťastlivců, mezi nimiž je mimo jiné i britská královna Alžběta II.

Nejčtenější články