Close search

Havel, Masaryk, Beneš a další: Čeští prezidenti ve filmu

Bontonfilm Zdroj: Bontonfilm

Muži na čele státu bývají inspirativní i desítky let po jejich smrti. Jak se na ně dívá česká kinematografie?

U nás se zatím naštěstí neetabloval hollywoodský trend udělat z amerického prezidenta toho nejlepšího muže pod sluncem.

Přímo akčního hrdinu, který je dobrý táta od rodiny, ale když dojde na nesnáze, umí se o sebe postarat. Naši prezidenti jsou víc lidští a drží se reality. Až na jednoho kandidáta...

Havel za Havlem

První polistopadový prezident Václav Havel je suverénně nejčastěji zobrazovaným českým prezidentem všech dob. Patrně nejúspěšnějším a nejzajímavějším je dokument Občan Havel (2007), který se dočkal také několika sestřihů pro televizi. Vznikal od roku 1992 a tečku za dějem dala smrt prezidenta v prosinci 2011. Jde o pohled nejen na několik funkčních období Václava Havla, ale také do zákulisí politiky a osvětluje mnohé z prezidentových názorů.

Vedle toho je zajímavá také dvojice Občan Havel jede na dovolenou (2005) a Občan Havel přikuluje (2009). První se věnuje Havlovu výletu z Prahy do Bratislavy, ale protože se píše rok 1985, nechybí tajná policie, zatčení a další dobové propriety. Ve druhém z dokumentů se prolíná Havlovo zaměstnání v trutnovském pivovaru s hrou Audience. Mimořádně působivé je tady svědectví Jiřiny Bohdalové, která měla v televizním vystoupení Havla hanit, ale poradila si s tím opravdu svérázně.

A aktuálně jde do kin snímek s prostým názvem Havel, v němž se hlavní role zhostil Viktor Dvořák a jde o divácky vděčný portrét vývoje budoucího prezidenta od roku 1968, i se všemi aférami a úspěchy či prohrami.

Tonda Blaník to zařídí

Snímky o českých prezidentech obvykle ke svým předobrazům přistupují s pietou a jsou vesměs dokumentárního charakteru. Takové byly třeba Hovory s TGM (2018), které inscenovaly setkání prezidenta Tomáše Garriga Masaryka s Karlem Čapkem. Snímku ale nelze upřít, že se snaží vykreslit oba velikány jako živé bytosti a k tomu je pan Martin Huba v titulní roli výtečný jako vždy.

O poznání odvážnějším kouskem je, byť si nenárokuje úplně na historickou věrnost, Prezident Blaník (2018), celovečerní rozvedení online seriálu Kancelář Blaník. Tonda chce zachránit zemi, a tak se rozhodne kandidovat na nejvyšší post. Nestihne se sice přihlásit včas, ale to pro něj není překážkou. Ve své době fajn satira ale dnes ukazuje, jak moc je ukotvena v roce svého vzniku, a jak jí nesluší roztáhnutí na celovečerní stopáž. Zajímavostí je, že Blaníka hraje Marek Daniel, který ztvárnil Václava Havla v projektu České století, jenž je našimi prezidenty doslova poset.

Na další filmy o českých prezidentech se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu