Close search

Co jí sloni: Podle vědců mají různé chutě, díky tomu zbude na každého něco

Unsplash Zdroj: Unsplash

Vypadá to jako neškodná dětská otázka, ale stravování slonů může být předmětem seriózní vědecké studie. Jedna teď vyšla v periodiku Royal Society Open Science a vyplývá z ní, že sloni se v oblasti jídla chovají docela nečekaně.

V odborném periodiku Royal Society Open Science vyšla studie, která se zaměřila na stravovací návyky dvou skupin slonů v Keni. A byla plná zajímavých informací.

Co vlastně jí slon?

"Pro ochránce přírody je opravdu důležité mít na paměti, že když zvířata nedostávají dostatek potravy, kterou potřebují, mohou přežít - ale nemusí prospívat," cituje web Science Daily Tylera Kartzinela, jednoho z autorů studie.

Vědci si od tohoto druhu výzkumů slibují lepší pochopení toho, co jí sloni, nosorožci a bizoni, aby mohli zajistit, že jejich populace budou růst udržitelným způsobem.

"Když mluvím s neekology, jsou ohromeni zjištěním, že jsme nikdy neměli jasnou představu o tom, co všichni tito charismatičtí velcí savci v přírodě vlastně jedí. Důvodem je, že tato zvířata je obtížné a nebezpečné pozorovat z blízka, pohybují se na velké vzdálenosti, jí v noci a v hustém křoví a spousta rostlin, kterými se živí, je poměrně malých," vysvětluje Kartzinel. A dodává, že je nejen obtížné slony sledovat, ale jejich potravu je téměř nemožné identifikovat okem, a to i pro zkušeného botanika.

Jídelníček slonů

Předchozí studie prokázaly, že podle toho, jestli zrovna prší, nebo je období sucha, sloni přecházejí z konzumace čerstvé trávy na pojídání stromů. Pořád ale nebylo jasné, které rostliny preferují. Vědci proto sáhli po sbírce výkalů, které organizace Save the Elephants shromažďovala přes dvacet let. Analýzou DNA zjistili, že rozdíly ve stravě byly často mnohem větší, než se dříve předpokládalo, dokonce i mezi členy rodiny, kteří v daný den společně sháněli potravu.

Sloni mění svou stravu nejen podle toho, co je k dispozici, ale také podle svých preferencí a fyziologických potřeb. Například březí slonice může mít různé chutě a požadavky v různých obdobích těhotenství.

A proč tedy skupiny slonů hledají potravu společně, když každý jí něco jiného? Stojí za tím jednoduché vysvětlení. Sloni nejedí vždy stejné rostliny a ve stejnou dobu, takže jich zbyde dost pro každého. Tím si vlastně zabezpečují dostatek jídla a dbají na trvalou udržitelnost.

Zdroje informací:
Sciencedaily.com: Similar to humans, elephants also vary what they eat for dinner every night
Royalsocietypublishing.org: Foraging history of individual elephants using DNA metabarcoding

Nejčtenější články