Close search

Člověk a pes: Podle nové studie mají štěňata schopnost porozumět nám už vrozenou

Unsplash Zdroj: Unsplash

Pro vědu se člověk musí někdy obětovat víc, někdy méně. Kam spadá nová studie, v rámci které se vědci z University of Arizona doslova hráli se 375 štěňaty?

Vztah mezi lidmi a psy sahá nejméně 15 000 let zpátky a v živočišné říši prakticky nemá obdobu. Podle nové studie s názvem Brzy se objevující a vysoce dědičná citlivost psů na lidskou komunikaci, která vyšla jen před několika dny v periodiku Current Biology, víme, že psi se rovnou rodí se schopností komunikovat s lidmi.

Pes má k člověku blíž než šimpanz

Dospělí psi jsou opravdu úspěšní v čtení našich nápověd a také s námi rádi navazují oční kontakt,“ řekla spoluautorka studie Emily Bray v pořadu Quirks & Quarks. „Pokud provádíme stejné úkoly například se šimpanzi, kteří s námi mají fylogeneticky mnohem spřízněnější vztahy, nechápou, co se jim snažíme ukázat.

Mnoho studií, které se zabývají vztahem mezi lidmi a psy, se provádí s dospělými psy. Emily Bray ale chtěla zjistit pomocí štěňat, jak instinktivní je toto mezidruhové spojení.

Její tým si vzal k ruce 375 osmitýdenních štěňat a zjistil, že i bez tréninku a jen s malým předchozím kontaktem s lidmi, byla zvířata snadno schopná sledovat pokyny. To naznačuje, že se s touto neobvyklou schopností již rodí.

Pes člověku rozumí

Měli jsme pro ně v podstatě jen sérii zábavných her. A doufali jsme, že nám to umožní nahlédnout do jejich sociálního poznávání,“ vysvětluje Bray.

Nejprve její tým testoval, zda štěně dokáže vnímat, že výzkumník ukázal na pochoutku ukrytou pod plastovým kelímkem. Aby se ujistili, že štěňata nepoužívají k jejímu nalezení čich, přilepili granule na spodní stranu obou pohárů. Testovalo se také třeba to, zda štěňata vědí, že když potřebují pomoc, mají se podívat lidem do tváře. Ukázalo se, že byla schopná snadno sledovat nápovědu od člověka ve dvou třetinách případů.

Je to opravdu něco, co je v nich už biologicky připraveno,“ dodává Emily Bray. „A navíc, pokud jste se podívali na jejich výkon ve všech zkouškách, zůstal neměnný. Nebyl žádný rozdíl mezi dvanáctým a prvním kolem pokusu.

Zdroje informací:
Cell.com: Early-emerging and highly heritable sensitivity to human communication in dogs
Cbc.ca: New study shows puppies are born able to understand and communicate with humans

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu