Close search

Chyby v péči o tělo: Podle odborníka nám škodí časté mytí obličeje a špinavé ruce

Freepik Zdroj: Freepik

Péče o sebe je důležitá i pro podporu duševní a fyzické kondice. Jenže někdy to s tou péčí může dopadnout špatně. Jaké nejčastější chyby děláme?

Výživový kouč a osobní trenér Mike Bohl prozradil pro magazín Eat This, který se věnuje zdravému životnímu stylu, několik chyb, jež děláme v oblasti hygieny.

Jak lépe pečovat o tělo

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak onemocnět, aniž byste si to uvědomovali, je podle Bohla nemytí rukou. Bakterie nemusí nutně představovat riziko pro ruce, ale spíše pro to, čeho se dotknete, pokud si je neumyjete. „Kůže funguje jako relativně dobrá bariéra proti infekčním materiálům, ale mikroby se do těla mohou dostat mnohem snadněji přes sliznice, jako je vnitřek nosu, úst a očních víček. Takže pokud si neumyjete ruce a dotknete se tváře, možná si do těla zanesete choroboplodné zárodky," vysvětluje Bohl. A dodává, že choroboplodné zárodky se mohou snadno přenést i na potraviny, které konzumujete.

Čištění zubů je důležité a je pravděpodobné, že když navštívíte dentální hygienistku, vždy vám připomene, abyste používali i dentální nit. Ta je důležitá pro dobrou ústní hygienu. „Když si čistíte zuby, existuje možnost, že vám něco zůstane mezi zuby. Tam, kam kartáček nedosáhne. A to může vést k k různým problémům s ústním zdravím," varuje Bohl.

Třetí věc, kterou možná dělá špatně většina z nás, je mytí obličeje. Ten bychom si měli čistit každý den kvůli odstranění mastnoty, make-up a nečistot. Ale není potřeba to přehánět. Podle Bohla mytí obličeje více než dvakrát nebo třikrát denně může způsobit komplikace. Časté používání nějakého čisticího prostředku může z pokožky odstranit přirozené oleje. To může být v některých případech stejně problematické jako nedostatečné mytí. Dermatologové dokonce doporučují, že stačí si čistit obličej jenom jednou denně, abychom neměli příliš vysušenou pokožku.

Zdroje informací:
Eatthis.com: 4 Common Hygiene Habits That Could Make You Sick
Nbcnews.com: The best way to wash your face, according to dermatologists

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu