Close search

Červené víno a sýr proti Alzheimerově chorobě: Prevence nikdy nebyla příjemnější

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Středomořská strava byla už dříve zdrojem chvály pro svůj pozitivní vliv na naše zdraví. Teď se ukazuje, že některé její složky působí i jako prevence Alzheimera.

Kromě toho, že konzumace vína prospívá kardiovaskulárnímu systému, je možné, že také oddaluje pokles kognitivních schopností.

Víno proti Alzheimerovi

Tak to vychází ze studie, která se teď objevila v periodiku Journal of Alzheimer´s Disease. Kromě vína může snížit riziko propuknutí Alzheimera v pokročilém věku také denní konzumace sýru a alespoň jednou za týden je důležité dopřát si jehněčí maso.

Fluidní inteligence zahrnuje abstraktní řešení problémů bez předchozích znalostí. Její úbytek souvisí s rostoucím věkem a zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby. Nedávné studie ale ukazují, že některé stravovací režimy můžou ovlivnit míru tohoto úbytku. Alkohol, jakéhokoliv typu a na denní bázi, se také jeví jako prospěšný a červené víno dokonce působí preventivně,“ tvrdí autoři studie.

Fluidní inteligence je přirozená inteligence, s kterou se rodíme a dosahuje vrcholu kolem 20. roku věku, tedy v době, kdy končí adolescence. Pak už jen ubývá.

Co je dobré pro mozek

Studie vychází ze zdravotních záznamů 1787 dospělých ve věku 46-77 let, kteří byli testováni v rozmezí let 2006 až 2016. Výzkumníci se zaměřili na konzumaci potravin jako je ovoce, sýr, ryby, maso, káva, pivo, mošt, nebo červené a bílé víno.

Byl jsem příjemně překvapen, že podle našich výsledků je zodpovědná denní konzumace sýrů a červeného vína dobrá nejen proto, aby nám pomohla vyrovnat se s pandemií covid-19, ale možná je to také řešení pro stále komplexnější svět, který nikdy nezpomaluje,“ komentuje studii její hlavní autor Auriel Willette z Iowa State University.

Dodává také, že bude zapotřebí dalších studií na to, aby se zjistilo, jestli jednoduchá úprava jídelníčku může mozku pomoct až takovým výrazným způsobem. A pokud ano, jaké mechanismy za tím stojí. Protože pokud by konzumace sýra, libového masa a s mírou podávaného červeného vína opravdu pomohla ochránit před Alzheimerovou chorobou a zabrání kognitivnímu úpadku, je to jedna z nejpříjemnějších zpráv dnešní doby.

Zdroj: content.iospress.com

Nejčtenější články