Close search

5 tipů, jak ušetřit na povinném ručení

pixabay.com Zdroj: pixabay.com

Cena povinného ručení s každým rokem stoupá a jeho placení je tak čím dál nepříjemnější. Existuje však řada způsobů, jak na něm ušetřit až tisíce korun. O které se jedná?

Průzkumy ukazují, že 4 z 5 řidičů přeplácejí zákonné pojištění vozu. Samy pojišťovny přitom nabízejí nejrůznější bonusy a slevy, na které může dosáhnout každý. Také specializované portály pomáhají získat nejlevnější pojištění. Stačí vědět, jak na to.

Využijte online srovnávač

Nejefektivnější způsob, jak na zákonném pojištění auta ušetřit, přinášejí online kalkulačky. Jejich využití je rychlé, snadné a produkt s nimi stojí od 968 Kč za rok. To je o 70 % méně, než činí průměrná cena povinného ručení auta.

Jak na to? Uživatel do příslušného formuláře vyplní údaje o sobě a o svém vozidle, na jejichž základě se mu zobrazí výčet produktů od ověřených pojišťoven. Zároveň služba provede přehledné srovnání cen povinného ručení.

Všechny zobrazené položky přesně odpovídají zadaným parametrům a požadavkům. Klient tedy nemusí nic dlouze proklikávat a porovnávat. Nejvýhodnější produkt sobě a svému vozu na míru vidí okamžitě.

Službu povinné ručení srovnání cen poskytuje mnoho internetových portálů. Zpravidla jsou bezplatné a nezávazné – uživatel si produkty může pouze prohlédnout a provést srovnání cen, aniž by si nakonec některý sjednal. Takto funguje například kalkulačka od https://www.epojistka.cz/.


Jezděte bez nehod

Není žádnou novinkou, že kdo jezdí bez nehod, platí za pojištění auta méně. Konkrétně bonus za bezškodní průběh činí 5 % až 10 % ročně a postupně se přičítá. Po letech může být u povinného ručení cena až o 60 % nižší.

Komu se nechce čekat, může podle doporučení z diskuzí na internetu poprosit nějakého zkušeného řidiče z řad známých, sjednat si výhodnější cenu povinné ručení na jeho jméno a čerpat bonus okamžitě. Jedna osoba ho totiž může uplatňovat na více vozidel.

Vyměňte návštěvu pobočky za online sjednání

Proč se vláčet na pobočku a strávit půl odpoledne ve frontě, když si povinné ručení můžu vyřídit třeba večer z gauče při sledování oblíbeného seriálu? A navíc zaplatím méně. Pojišťovny totiž klienty, kteří šetří čas zaměstnanců online sjednáním, odměňují vysokými slevami.

Jak vypadá sleva za online sjednání u vybraných společností?

ČSOB – 25 %

Generali Česká pojišťovna – 20 %

Česká podnikatelská pojišťovna – 15 %

Direct – 15 %

AXA – 10 %

Nejčastěji se bonus za sjednání přes internet pohybuje od 10 % do 20 %, bývá však i nižší. Světlou výjimkou je ČSOB s 25 %.

Buďte věrní jedné pojišťovně

Za zmínku stojí také bonus za věrnost. Ten pojišťovny poskytují klientům, kteří u nich mají sjednaných více produktů.

Jak vypadá bonus za věrnost u vybraných společností?

Allianz – až 10 %

Kooperativa – až 6 %

AXA – až 5 %

ČSOB – až 5 %

Slavia – až 5 %

Podmínky této slevy se u jednotlivých pojišťoven liší. Zpravidla však stačí si u jedné z nich vyřídit kromě povinného ručení třeba havarijní pojištění a výhodnější cena je na světě.


Zaplaťte najednou

K výhodnější ceně vede cesta také přes snížení frekvence placení. Je to jednodnoduché – když klient pojištění uhradí najednou, zaplatí za něj méně, než když si vybere možnost půlročních či čtvrtletních splátek.

Jak vypadá sleva za jednorázovou úhradu u vybraných společností?

Česká podnikatelská pojišťovna – 7 %

Generali Česká pojišťovna – 3 %

ČSOB – 3 %

Tento bonus se pohybuje pouze v řádech několika málo procent. S ohledem na roční cenu povinného ručení však může ušetřit až stovky korun.

Nejčtenější články