Close search

Lady Gaga: Na jevišti řádí jako uragán, v soukromí prožívá muka! Trpí fibromyalgií, úzkostmi a depresí!

Instagram Zdroj: Instagram

Lady Gaga je nejen americká popová zpěvačka, ale také skladatelka, klavíristka, textařka, herečka a hudební producentka italského původu. Svou kariéru začala psaním písniček pro jiné zpěvačky jako Britney Spears nebo Jennifer Lopez. Vlastní kariéru nastartovala hitem o opilosti Just Dance.

Církevní škola jako start

Začátek jejího příběhu je velmi dobře popsán na Wikipedii. Navštěvovala dívčí církevní školu, kde v sedmnácti letech udělala maturitu. Následně začala chodit na New York University's Tisch School of Arts. V sedmnácti letech se zařadila mezi dvacítku lidí, kteří se sem dostali v tak velmi mladém věku. Univerzitu navštěvovali například i Woody Allen, Whoopi Goldbergová, Angelina Jolie a další. Studium ale předčasně ukončila, aby se mohla naplno věnovat své rozvíjející se kariéře hudební hvězdy.

Klíčový moment její rozjíždějící se kariéry nastal v roce 2008, kdy během několika minut napsala svůj průlomový hit Just Dance. Jeho myšlenka nebyla nejhlubší, měl to být song o opilosti. „Vzešel z mého tehdejšího životního stylu. Napsala jsem to okamžitě, jako by to přímo letělo z mého těla,“ řekla Gaga.

Zrod gagamánie

První EP The Fame Monster s 8 písničkami vydala v listopadu 2009. Každý song představoval její osobní zkušenost. Singl Telephone, na kterém spolupracovala se zpěvačkou Beyoncé Knowles, získal nominaci na cenu Grammy v kategorii Nejlepší spolupráce. Se singlem Alejandro a jeho videoklipem zase lámala rekordy na YouTube.

Na předávání cen MTV Video Music Awards se na pódiu objevila v kostýmu z hovězího masa. Mnozí měli tento kousek jen za další důkaz její nechutnosti, Gaga v něm ale viděla hlubší poselství. Byl to její způsob, jak protestovat proti kontroverznímu americkému zákonu zvanému Don't Ask, Don't Tell. Ten neumožňoval homosexuálům vykonávat službu v americké armádě, pokud se ke své orientaci veřejně přihlásili.

„Když se nepostavíme za to, v co věříme, když nebudeme bojovat za svá práva, brzy budeme mít tolik práv jako maso na našich kostech,“ prohlásila tehdy. „Já kus masa nejsem,“ dodala odhodlaně.

Velký podíl na fenoménu Gaga měla i zpěvaččina kreativita v oblasti módy a vystupování. Její bizarní kostýmy nebo provokativní televizní čísla způsobily doslova gagamánii.

Šokující lady

Následovala řada úspěšných alb, z nichž vzešlo mnoho songů, které si vysloužily početná ocenění. Spolupracovala s mnoha umělci a její kariéra strmě stoupala vzhůru.

V únoru roku 2015 na 87. ročníku udílení Oscarů svým vystoupením vzdala hold Julii Andrews a zazpívala písně z muzikálu The Sound of Music. Toto vystoupení velice kladně hodnotila světová média, ale také ostatní známé osobnosti. Její vystoupení bylo nejdiskutovanějším momentem večera na sociálních sítích. Vyjádřila se i řada médií a umělců.

„Vystoupení Lady Gaga na Oscarech by mohlo předefinovat její kariéru. Na jejím oscarovém vystoupení bylo nejvíce šokující to, jak málo šokující to bylo. Lady Gaga přišla s novou verzí sama sebe tím vůbec nejpřekvapivějším způsobem: opřela se o samotnou píseň a umění. Lady Gaga prakticky vymyslela současnou éru pop music coby podívanou. Katy Perry a Miley Cyrus jí obě něco dluží,“ napsal časopis The Time.

Zpěvačka o sobě několikrát prohlásila, že je velkou milovnicí módy, která je pro ni všechno. Lásku k módě a stylu zdědila po své matce, která podle ní byla vždy udržovaná a krásná. Když skládá novou písničku, přemýšlí, co bude mít na pódiu na sobě. Co se módy, vystupování a herecké interpretace týče, bere Lady Gaga inspiraci u Grace Jones. Má vlastní produkční tým, zvaný Haus of Gaga, který pro ni připravuje oděvy, účesy, kostýmy a další propriety na jeviště.

Každodenní bolesti, úzkosti a deprese

Málokdo ví, že zpěvačka to v životě nemá vůbec jednoduché. Lady Gaga totiž trpí fibromyalgií. Tato nemoc rozhodně není žádná legrace. Podle Gagy se projevuje úzkostmi, depresí a panickými poruchami, které mají vliv na celý nervový systém. Výsledkem je chronická bolest celého těla. „Vždy mě dokáží vytočit lidé, kteří neberou fibromyalgii vážně. Každý den vstávám s vědomím, že budu cítit velké bolesti,“ řekla zpěvačka pro americký magazín Vogue.

O své nemoci otevřeně promluvila v dokumentu Five Foot Two. Tam také přiznala, že v pouhých devatenácti letech byla znásilněna a tento hrůzný zážitek ji na dlouhou dobu velmi psychicky poznamenal.

Shallow

Dvaatřicetiletá zpěvačka letos získala Oscara za nejlepší filmovou píseň díky skladbě Shallow k filmu Zrodila se hvězda, ve kterém si i zahrála. Jejím filmovým partnerem byl herec Bradley Cooper, který film také režíroval. Začalo se spekulovat, že mezi oběma je něco víc. Na společném hudebním vystoupení na Oscarech, kde Shallow zazpívali živě, se k sobě totiž hodně měli a na všechny v sále i na obrazovkách působili skutečně zamilovaně. Gaga se ale proti nařčení ohradila, že všechno „jen hráli“ a bylo to plánované.

Dále také upozornila, odkud všechny fámy pocházejí. „V první řadě, sociální sítě jsou záchod společnosti a to, co udělaly s pop kulturou, je neomluvitelné,“ spustila Gaga. „Lidi viděli lásku a víte co? To je přesně to, co jsme chtěli. Je to love song. Ten film, Zrodila se hvězda, je love story,“ řekla Gaga s tím, že jejich společná chemie na scéně byla hraná.

„Z hlediska vystoupení je pro nás jako pro umělce důležité, abychom byli propojeni od začátku do konce. Když zpíváte zamilované písničky, tak chcete, aby to tak lidi cítili. Jsem umělkyně! Takže jsme asi odvedli dobrou práci,“ dodala závěrem.

Snímek zrodila se hvězda v podání Lady Gaga a Bradleyho Coopera je přitom již čtvrtým remakem původní verze. Více vám odhalí FOTOGALERIE.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lady_Gaga

The Time

Youtube.com/MTV

Glamour

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu